PlusReportage

Verdachte bekent fatale mishandeling en verkrachting in park Zuid

Rinia Chitanie (68) overleed maandag aan de gevolgen van een zware mishandeling nabij het Gijsbrecht van Aemstelpark in Buitenveldert. De buurt klaagt over ‘gespuis’ in het duistere park. ‘Ik vind het eng daar.’

null Beeld Hanneloes Pen
Beeld Hanneloes Pen

Het huis van Rinia Chitanie aan Rhijnestein in Buitenveldert is met een hangslot vergrendeld. De gordijnen zijn gesloten. In de vensterbank staan plantjes en stenen poezenbeeldjes. De buren kennen de vrouw, die als arts bij defensie werkte en er zo’n tien tot twaalf jaar geleden kwam wonen, slechts oppervlakkig.

Chitanie, met haar 1,50 meter klein van stuk, wordt omschreven als een einzelgänger en ‘de vrouw die altijd de eendjes en vogeltjes voert’. Ze hield van planten en dieren en had tuintjes aan de voor- en achterkant van haar benedenwoning. “We hadden weinig contact, maar af en toe bracht ze hier een kaartje langs,” zegt haar overbuurvrouw Wilhelmina Walvisch.

Reanimatie

Dat Chitanie op eerste paasdag ’s avonds op het voetpad langs het water naast het Gijsbrecht van Aemstelpark liep, doet Walvisch haar niet snel na. “Ik vind het eng daar, vooral als het schemerig wordt.”

Chitanie trok die avond rond 21.15 uur de deur van haar woning achter zich dicht om nog even naar buiten te gaan. Ze liep over het voetpad langs het park richting Geervliet. Zo’n 500 meter verder, bij een hoge flat aan Geervliet, werd ze aangevallen door een man. Hij werd kort na het voorval aangehouden en heeft inmiddels bekend haar te hebben mishandeld en verkracht. Het is een twintigjarige statushouder (zie kader).

Flatbewoners van Geervliet hoorden geschreeuw en zagen het vanaf hun balkons gebeuren. Diverse bewoners maakten foto’s van de dader. Een bewoonster zag even later hoe de hevig bloedende Chitanie door hulpverleners werd gereanimeerd. De straat werd met linten afgezet en er was veel politie op de been. De politie zocht de waterkant af. Na ongeveer een half uur, zo weet de bewoonster, werd het slachtoffer weggebracht.

Gebrekkig Engels

De bewoners van de flat die getuige waren van het incident, willen er weinig over kwijt. De politie heeft Slachtofferhulp naar de flat gestuurd.

Een flatbewoner, die niet met naam in de krant wil, vertelt dat hij die avond kwam aanlopen met zijn gezin. Hij wist niet dat er iemand ernstig was mishandeld.

Ineens werd hij aangevallen door de verdachte, die zich in de omgeving had verstopt. “‘You took my picture,’ riep die vent tegen me en hij sloeg me. Hij sprak gebrekkig Engels. Hij viel ook nog een agent aan. De politie greep in en kon hem toen oppakken.”

Chitanie was niet bij bewustzijn toen ze naar het ziekenhuis werd vervoerd en heeft al die tijd in coma gelegen. Maandag besloot de familie haar leven te laten beëindigen. De vooruitzichten op herstel waren nihil.

De flatbewoner die door de verdachte werd aangevallen, wijst erop dat er de laatste jaren steeds meer mensen in het Gijsbrecht van Aemstelpark bivakkeren. “Ze komen vanuit de stad hierheen,” zegt hij.

Omwonende Iraida de Deugd, die vaak met haar hond in het park loopt, zegt ook dat het park de laatste jaren een stuk duisterder is geworden. “Vroeger liet ik mijn kinderen er hutten bouwen en spelen. Tegenwoordig speelt er geen kind meer in de speeltuin. Ook de voetbalkooi staat altijd leeg. Het is een donker park waar veel zwervers slapen.”

Helikopter

Volgens bewoners Jos en Dave, die al zo’n vijftien jaar in de flat van Chitanie wonen, wordt het park de laatste vier jaar bevolkt door ‘gespuis’. “Ze hangen en drinken bij de vuurkorf. Laatst sliepen er Polen in een tentje. Een vent bood me onlangs drugs aan. Wat ik vroeger in de Kinkerstraat zag, zie ik nu hier. De politie komt vaak

in het park met zwaailichten aan. Ook hangt er ­geregeld een helikopter boven. De hele buurt gaat achteruit. Wij doen tegenwoordig de deuren op slot. En dat deden we vroeger nooit,” zegt Dave.

De politie zoekt mensen die de verdachte hebben gezien. Hij zou die avond, voorafgaand aan het incident, meerdere mensen hebben aangesproken in gebrekkig Nederlands, onder wie een man en vrouw met een plastic tas.

Psychiatrische problemen

De verdachte statushouder heeft psychiatrische problemen, zegt zijn advocaat. De rechter heeft besloten dat de 20-jarige man, die al een jaar of vijf in Nederland verblijft en momenteel vastzit in Scheveningen, door een psychiater moet worden onderzocht.

De man heeft inmiddels bekend dat hij Chitanie heeft mishandeld en misbruikt. Dit gebeurde onderaan de flat aan Geervliet. Vele bewoners hebben het voorval gezien. “Het feit dat het onderaan een flat en midden op straat is gebeurd, toont al dat mijn cliënt psychiatrische problemen heeft. Hij kan overigens slecht ­terughalen wat is gebeurd en hoe het heeft kunnen gebeuren. Hij is erg verward, dat bleek al tijdens de verhoren,” aldus zijn advocaat, die uit angst voor represailles van de buiten­wereld anoniem wenst te blijven.

De verdachte, die geen relatie had met de vrouw, is nooit eerder met justitie in aanraking gekomen. Hij werd vorig jaar opgepakt en verdacht van diefstal, maar destijds werd geen ­bewijs gevonden.

Het psychiatrisch onderzoek en de rapportage over de man zullen naar verwachting rond half juli zijn afgerond.

De pro-formazaak staat gepland op 31 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden