Verdachte bedrijven aangepakt

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheid om bedrijven die in verband staan met de georganiseerde criminaliteit, te sluiten.Ook zaken als belwinkels, supermarkten en massagesalons, die niet onderworpen mogen worden aan de Bibob-toets, kunnen dan door de gemeenten aangepakt worden.

''Het gaat dan bijvoorbeeld om een beddenverkoper waar nauwelijks klanten over de vloer komen en waar toch elk jaar een miljoenenwinst wordt geboekt,'' zegt een woordvoerder van de minister. Zulke winkels kunnen fungeren als 'dekmantel' voor criminele activiteiten, bijvoorbeeld voor het witwassen van geld.

''Of denk aan massagesalons waarvan de wijkagent op zijn klompen aanvoelt dat het geen zuivere koffie is, om het simpele feit dat hij er nooit klanten ziet binnengaan.'' Binnen zes nieuwe regionale expertisecentra moeten politie, justitie en de gemeente dit soort informatie gaan uitwisselen.

''Hoe dat dan procedureel moet en op welke wettelijke basis en titel een burgemeester tot sluiting kan overgaan zonder dat willekeur optreedt, is nog onderwerp van onderzoek,'' zegt de woordvoerder.

Bij het aanpakken van verdachte ondernemers maakt de gemeente Amsterdam met name op de Wallen al gretig gebruik van de wet Bibob. Daarvoor wordt bij het aanvragen van vergunningen gecontroleerd of ze met politie en justitie in aanraking zijn geweest.

Maar de wet Bibob is alleen op bepaalde vergunningen (horeca-, bouw-, afval- en transportvergunningen) en branches (transport, woningcorporaties, coffeeshops, bordelen, speelautomaten, smart- en growshops) van toepassing.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) vroeg vorig jaar al om meer bevoegdheden om 'ongewenste' winkels uit bepaalde gebieden in de stad te weren. Op een conferentie over de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit verwees hij toen naar 28 nieuwe, kleine supermarkten die zich binnen een half jaar in het centrum van de stad hadden gevestigd, terwijl daar nauwelijks klanten over de vloer kwamen.

Binnen de vier grote steden worden dit jaar de mogelijkheden verkend om op te treden tegen verdachte ondernemingen waarvoor geen vergunning nodig is. Aan het eind van dit jaar zijn de resultaten bekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden