Verdaas: 'Noem me dom, maar ik ben geen graaier'

'Je kunt me dom, stom of onhandig noemen, maar ik ben geen graaier. Ik ben niet schuldig aan opzettelijke fraude of zelfverrijking, terwijl dat beeld nu wel overheerst.' Dat heeft de vorige week als staatssecretaris afgetreden PvdA-politicus Co Verdaas dit weekeinde geschreven in een e-mail aan vrienden en kennissen.

Co Verdaas in november op het Binnenhof Beeld ANP

Verdaas zegt dat het beeld dat van hem is geschetst 'vreet' aan hemzelf en zijn vriendin. Daarom had hij er behoefte aan zijn visie op de kwestie uiteen te zetten in een wijde kring van familie, vrienden en kennissen.

'Voel je vrij deze mail te delen met wie dan ook', schrijft hij in de e-mail, die onder andere in bezit is van RTL Nieuws.

Verdaas moest aftreden nadat een al jaren slepende kwestie over zijn declaraties als gedeputeerde van Gelderland hem toch lijkt te gaan opbreken. Het gaat met name om ritten van het Provinciehuis in Arnhem naar een woonadres in Nijmegen, terwijl hij in werkelijkheid bij zijn vriendin in Zwolle overnachtte. Verdaas schrijft dat hij Arnhem - Nijmegen declareerde omdat die afstand minder ver en dus goedkoper is dan de afstand Arnhem - Zwolle. 'Mijn - achteraf te simpele - redeneertrant.'

Ondoenlijk
Zijn tegenstanders verwijten de ex-staatssecretaris dat hij in werkelijkheid in Zwolle is blijven wonen, terwijl de regels voorschrijven dat een gedeputeerde moet wonen in de provincie die hij bestuurt. Het college van GS garandeerde ook meermalen dat Verdaas was verhuisd naar Nijmegen.

Verdaas gaat alle gedeclareerde ritten Arnhem - Nijmegen terugbetalen, een bedrag van 800 tot 900 euro. 'In werkelijkheid is het minder, maar het is ondoenlijk om dat voor al die jaren uit te vogelen', stelt hij. Verdaas vindt overigens dat de stelregel dat een bestuurder moet wonen binnen het grondgebied waarover hij gaat, uit de tijd is. 'Nu wethouders en gedeputeerden van buitenaf kunnen komen, gaat het wel erg ver om huis en haard definitief te moeten verlaten voor een onzekere baan, die elk moment kan eindigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden