Verburg neemt actie Greenpeace hoog op

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout

IJMUIDEN - Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaat met de Duitse staatssecretaris Gert Lindemann (Visserij) overleggen met als doel herhaling van acties van Greenpeace te voorkomen. De CDA-bewindsvrouw had zaterdag op de Dag van de Nederlandse Zeevisserij geen goed woord over voor de actievoerders, die eerder deze maand grote stenen gestort hebben in de Noordzee, ten noordoosten van Groningen.

Ze brengen daarmee volgens Verburg niet alleen de broodwinning van vissers in gevaar, maar ook hun veiligheid. Zij vindt dat Greenpeace niet door dit soort acties, maar door overleg, moet streven naar een meer duurzame visserij.

Greenpeace ontkent dat door acties vissers in gevaar komen. Actievoerders van de organisatie waren zaterdagmiddag juist wederom bezig met het lozen van natuurstenen. Dat gebeurde in de Waddenzee, ten westen van het Duitse eiland Sylt, dichtbij de plek waar eerder ook al stenen in het water waren gegooid.

Verburg had in haar toespraak in IJmuiden ook kritiek op de manier waarop haar Europese collega's de vissers die kampen met hoge dieselprijzen, te hulp willen komen. Verburg zei te hopen dat ze zullen afzien van het idee te betalen voor het stilleggen van vissersschepen. Bovendien wil Verburg niet de systematiek wijzigen van de zogeheten deminimissteun, waarbij de vissers geld uitgekeerd krijgen.

In de visie van Verburg leidt dit soort maatregelen, net als bijvoorbeeld het subsidiëren van brandstof, slechts tot uitstel van executie voor de vissers die in moeilijkheden verkeren. Wel heeft Verburg voor de periode van 2007 tot 2013 ruim 120 miljoen euro beschikbaar voor ''het stimuleren en ondersteunen van de noodzakelijke omschakeling naar energiezuinige en duurzame vistechnieken''. ''Dat is, gelet op de omvang van de sector, echt heel veel geld'', hield zij de vissers voor. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden