Verbouwing villa Vondelstraat stuit op steeds meer verzet

De uitbreiding met 350 m2 van de stadsvilla in de Vondelstraat stuit op steeds meer verzet.

Ton Damen
De bewuste stadsvilla: Vondelstraat 87 Beeld Charlotte Odijk
De bewuste stadsvilla: Vondelstraat 87Beeld Charlotte Odijk

"Als deze stadsvilla in een provincieplaatsje zou staan, was het vast een monument geweest," zegt Paul Meijer van erfgoedvereniging Heemschut.

Meijer is sterk gekant tegen de ingrijpende verbouwing van Vondelstraat 87, waarbij de eigenaar het dak wil afbreken en er een complete extra etage als een taartlaagje aan wil toevoegen. Dat zou bij monumenten ondenkbaar zijn, zegt hij.

Meijer schreef vorige week, na publicatie over de verbouwing in Het Parool, namens Heemschut een brief naar het bestuur van stadsdeel West met het verzoek 'uiterst terughoudend te zijn in het toestaan van de uitbreiding van het gebouw'.

In een toelichting zegt hij dat hij vindt dat het stadsdeel de omgevingsvergunning voor het uitbreidingsplan moet afwijzen.

Geschiedvervalsing
Amsterdam heeft zo veel historische panden dat de lat om monument te worden hoog ligt. Dat betekent volgens Heemschut dat de stad met mooie panden die geen monument zijn zorgvuldig moet omspringen.

Het pand aan de Vondelstraat kan volgens de 'welstandsregels' worden gesloopt of verbouwd, als het stadsdeel geen speciale monumentale kwaliteiten bespeurt.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft in verslagen geschreven dat er in dit geval geen bezwaar is tegen de verbouwing, zolang de architect dezelfde stijl aanhoudt.

Heemschut is het daarmee oneens. "Als je dat toestaat, doe je aan geschiedvervalsing." De commissie had volgens Meijer bezwaar moeten maken.

Harmonische eenheid
"Als je dit toestaat kun je in Amsterdam veel panden uitbreiden," zegt Meijer. "Als je maar de extra verdieping op de juiste manier toevoegt en het trapgeveltje drie meter hoger in de oorspronkelijke vorm laat terugkomen. Ons gaat dit te ver."

Heemschut stelt dat de neoclassicistische villa, in 1881 gebouwd naar ontwerp van architect S. Batelt, ondanks recente verbouwingen behoorlijk gaaf is. Het pand is volgens Meijer vooral waardevol als onderdeel van de Vondelstraat.

Hij spreekt van een 'harmonische eenheid' met omliggende panden. "De straten rond het Vondelpark met hun hoogwaardige architectuur, stedenbouwkundige accenten en doorzichten, en de unieke sfeer moeten worden behouden als beschermd stadsgezicht."

Lees terug: Wordt dit het duurste huis van Amsterdam?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden