Verbouwing Amstelkerk gaat eerder van start

De Amstelkerk in Centrum wordt verbouwd. De operatie was al gepland, maar wordt nu een paar maanden vervroegd omdat de kerk toch leegstaat én de bouwsector staat te springen om werk.

De Amstelkerk aan het Amstelveld.Beeld Stadsherstel Amsterdam

Het is bijna ironisch: toen de kerk de deuren moest sluiten vanwege de coronamaatregelen was de expositie Vijf jaar foto’s van verstild Amsterdam in de morgen te zien. Nu ziet Amsterdam er op elk moment van de dag zo verlaten uit als op de foto’s van Jan Allis. 

Voor eigenaar Stadsherstel, die kantoor houdt in de kerk, is het een goed moment om de later geplande verbouwing naar voren te halen. “Nu wij zelf nauwelijks in het gebouw zijn, kunnen onze kantoren aangepakt worden,” zegt Stella van Heezik van Stadsherstel. “Dat is nodig omdat ons werkgebied flink is uitgebreid, en wij meer medewerkers hebben.”

De 350 jaar oude kerk krijgt ook een nieuwe laag verf en wordt verduurzaamd. Bezoekers zullen weinig van de aanpassingen merken: de kleuren, die in overleg met Monumentenzorg zijn vastgesteld, blijven hetzelfde. Ook van de duurzaamheidsmaatregelen, zoals het dichten van de tochtgaten in het houten gebouw, het plaatsen van voorzetramen en een nieuw ventilatiesysteem zal de gemiddelde bezoeker weinig meekrijgen. Het enige zichtbare is dat de lunchruimte van Stadsherstel naar beneden verhuist, en een soort open keuken wordt op de begane grond.

Noodkerk

De Amstelkerk werd eind zeventiende eeuw gebouwd als noodkerk voor de bewoners van het nieuw aangelegde tweede deel van de grachtengordel, in onbeschilderd grenenhout met straatklinkers op de vloer. Daarom werd ze ook de preekschuur genoemd. Toen er later geen geld was om een permanente stenen kerk te bouwen, werd de preekschuur in 1840 verfraaid met een neogotische betimmering met classicistische elementen.

Aan het einde van de twintigste eeuw had de kerk te kampen met teruglopend kerkbezoek en was de Amstelkerk totaal vervallen. Geld voor herstel was er niet. In 1986 nam Stadsherstel het gebouw over ter restauratie. “Nu is het nog steeds een kerk waar gerouwd, getrouwd en gekerkt wordt,” zegt Van Heezik. Daarnaast zijn er regelmatig exposities, diners, lezingen en concerten. 

Geld

Al ruim zestig jaar koopt Stadsherstel verwaarloosde panden in en om Amsterdam op, om ze te restaureren zodat er kan worden gewoond in de monumentale en karakteristieke panden die de stad heeft. De verbouwing van de Amstelkerk wordt betaald door de zaalopbrengsten van de panden van Stadsherstel, aangevuld met een subsidie van de provincie Noord-Holland voor het behoud van het monument.

De werkzaamheden zullen tot na de zomer duren. “Hopelijk kunnen we dan weer concerten en andere activiteiten organiseren.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden