Plus

Verboden musical War of The Worlds alsnog in DeLaMar

Een half uur voor de première werd de opvoering van The War of The Worlds vorig jaar verboden door Jeff Wayne, de componist. Hij had kritiek op hoe zijn rockmusical op de planken werd gebracht. Nu toert de musical alsnog door het land.

Beeld uit een eerdere versie van de musical The War of the Worlds, die in november 2010 Amsterdam aandeed Beeld Roy Smiljanic
Beeld uit een eerdere versie van de musical The War of the Worlds, die in november 2010 Amsterdam aandeedBeeld Roy Smiljanic

The War of The Worlds is een musical uit 1978. Het is een sciencefictionverhaal over machines van Mars die de aarde aanvallen en bijna vernietigen, wat te zien is op projecties boven het orkest. Maar de aarde overwint en het bestaan hier wordt nieuw leven in geblazen.

Bert Heerink (65) speelt de journalist die de aanval van ruimtewezens overleeft. Op het toneel en in de voice-over doet hij zijn verslag.

Heerink maakte furore als zanger van Vandenberg. Met die band toerde hij in de jaren tachtig de hele wereld over. Driehonderd concerten per jaar, 6 miljoen verkochte platen. Later zong hij ook bij Kayak en tegenwoordig treedt hij op met onder anderen Jan Akkerman.

Jeugdsentiment
Heerink zat in de melodieuze rock, terwijl The War of The Worlds meer symfonische rock is.

"Natuurlijk ken ik Waynes muziek wel," zegt hij. "Maar het was niet helemaal mijn ding, tot ik mij er vorig jaar in ging verdiepen. Ik vond het wel interessant. Maar waarom hij onze uitvoering van zijn musical vorig jaar heeft verboden, is niet duidelijk. Onbegrijpelijk ook. Nu mag ik als verteller niet op het podium, maar hoor je mijn stem als voice-over. Dat is jammer, het had zoveel wervelender en beter kunnen zijn. Het draait nu vooral om de muziek. Die is voor veel mensen jeugdsentiment, dat merk je. Mensen kunnen hun jeugd herbeleven."

Heerink heeft door deze rigoureuze wijziging een stuk minder te doen. "Ik zing nog maar drie nummers. Maar ik had erg met de producent te doen. Wij als zangers en musici wilden hem niet in de steek laten en hebben besloten met z'n allen de voorstelling te redden."

Goed opgeleid
Hij geniet evengoed: "Het is heerlijk om met een ploeg jonge mensen te werken. Het zijn fantastische musici. Nu mijn rol zoveel kleiner is, sta ik aan de zijkant van het podium te genieten van de muziek. Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan doen. Zo lang ik gezond ben, vind ik het heerlijk te kunnen reizen en musiceren met jongeren. Zo vond ik het ook leuk om te zien hoe jonge mensen eindeloos hebben geploeterd om dit jarenzeventiggeluid neer te zetten. De grootste klus was het vinden van de juiste sounds van keyboards en synthesizers."

Bert Heerink zit al sinds zijn vijftiende in bandjes. "Een groot verschil met nu. Nu is er een rockschool en kun je op het conservatorium ook terecht voor meer dan klassieke muziek. Musici zijn tegenwoordig goed opgeleid. Ik helemaal niet, zelfs de lagere school heb ik niet afgemaakt. Ik ging werken in de ijzergieterij in Doetinchem. En daarnaast zong ik in mijn eerste band, Threshold. Ik deed het gewoon, zonder opleiding in muziek. Dankzij dagelijkse training en een goede ademhalingstechniek doet mijn stem het al vijftig jaar."

Muzikale geest
Na Vandenberg ging hij andere dingen doen. "Ik vond het niet erg dat Vandenberg stopte. Het was mooi geweest, na vijf jaar werd het tijd voor iets anders." Hij zong daarna onder meer vijf jaar bij Kayak en trad op met het Orkest van de Koninklijk Luchtmacht.

"Ik ben blij dat ik nog zoveel verschillende dingen kan doen. Dat is een verrijking voor mijn muzikale geest. In mijn jeugd werd ik van alle kanten tegengewerkt om zanger te worden. Ik kwam uit een boerenstreek en moest een vak leren. Toch riep die muzikale geest, al toen ik begin jaren zestig de nieuwe muziek uit de VS ontdekte. Die heeft mij wakker geschud, die tijd is voor mij heel bepalend geweest."

Heerink is nog altijd in voor nieuwe dingen, hij gaat door met zingen zolang het kan. "Mijn vrouw houdt mij goed in de gaten. Ze heeft mij beloofd het me te zeggen als het niet meer goed is. Dan pas stop ik ermee."

The War of The Worlds. Rockmusical van Jeff Wayne. DeLaMar, dinsdag 5 juni en daarna een tournee door het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden