'Verbod op straatintimidatie juridisch niet geheel kansloos'

Het voornemen van Amsterdam om nasissen en uitjouwen te verbieden, is juridisch niet geheel kansloos.

De gemeente wil een verbod op 'anderen uitjouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastigvallen'. Beeld Jean-Pierre Jans

Dat zegt Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten, in een reactie op vragen van burgemeester Eberhard van der Laan. Hij had de gemeenteraad beloofd juridische informatie in te winnen over het voornemen om straatintimidatie strafbaar te maken.

De gemeente wil in de Algemene Plaatselijke Verordening vastleggen dat het voor groepen en individuen verboden is 'anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen'. De dader kan daarvoor een maximale boete van 4100 euro krijgen.

Eerder stelden twee hoogleraren rechten dat het verbod 'onhoudbaar' is en het niet aan de gemeente is om zoiets te belissen. "Nasissen en intimiderende uitlatingen zijn een uiting van gedachten en gevoelens. En die vallen onder de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet. Dit kan alleen op landelijk niveau worden beperkt," zegt hoogleraar Jon Schilder.

Veranderd
De door de gemeente geraadpleegde hoogleraar Gerards denkt echter dat het bestraffen van uitjouwen of nasissen niet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. De laatste uitspraak hierover dateert uit 1993, toen de Hoge Raad een uitjouwverbod in Eindhoven tegenhield, omdat het alleen per wet verboden mocht worden.

Volgens Gerards zijn sinds die tijd 'de opvattingen over dit onderwerp wel wat veranderd', en dat het niet is uitgesloten dat de rechter tegenwoordig anders zou oordelen. Haar korte advies is dan ook er nog veel onduidelijk is en dat de processen die uit het intimidatieverbod zouden volgen, niet 'geheel kansloos' zijn.

Het nasis- en uitjouwverbod wordt komende woensdag in de raad besproken.

Lees ook: Straatintimidatie in Amsterdam: 'Iedere vrouw wordt weleens nageroepen' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden