Verbod op shortgaan wankel

AMSTERDAM - Het Nederlandse verbod op shortgaan zonder de benodigde aandelen te bezitten, is juridisch ongewis. Volgens juristen kan toezichthouder AFM zo'n verbod helemaal niet naleven.

Bij het zogeheten naked short selling verkopen speculanten aandelen die ze niet bezitten en evenmin gehuurd hebben bij een andere partij.

Gisteren werd de omstreden handelswijze verboden voor aandelen in acht banken: Aegon, Binck Bank, Fortis, ING, Kas Bank, SNS Reaal, Van der Moolen en Van Lanschot. Het verbod geldt tenminste drie maanden.

Toezichthouder AFM baseert het verbod op de aanname dat 'naakt' shortgaan marktmisleiding is, wat bij wet verboden is. Maar volgens juristen van advocatenkantoren Spigthoff en Houthoff Buruma kan dat helemaal niet.

Tot vorige week was naked short selling onder diezelfde wet gewoon toegestaan, waaruit afgeleid kan worden dat het geen misleiding is. Alleen de rechter kan, in individuele gevallen, vaststellen of het mag.

Of het tot rechtszaken komt, is onzeker. In Nederland komt naked short selling niet op grote schaal voor, erkent de AFM. Desalniettemin vindt de financiële waakhond dat met een verbod nog meer schade kan worden voorkomen.

Beursanalisten zien niet veel in het verbod. ''Zonder deze maatregel was de beurs gisteren net zo laag gesloten,'' zegt David van der Zande, hoofd beleggingen bij Theodoor Gilissen. Hoogstens keert de rust op de financiële markten er wat sneller door terug, denkt hij.

Ook volgens Jan Maarten Slagter van beleggersvereniging VEB biedt een verbod geen structurele oplossing. ''Beleggers zijn inventief. Bovendien, inspelen op dalende beurskoersen hoort bij beleggers. Dat moet ook vooral zo blijven.''

Hedgefondsen worden ten onrechte afgeschilderd als het zwarte schaap, vindt Clayton Heijman, bestuurslid van brancheorganisatie Aima. ''Als er valse geruchten worden verspreid, moet dat worden aangepakt. Maar er is geen enkele reden om geruchten te verspreiden om koersen naar beneden te krijgen, want de problemen in de financiële sector zijn al groot genoeg.''

''Het fenomeen naked short selling krijgt nu opeens alle publiciteit. Mensen grijpen dat hysterisch aan als reden voor de waardedaling van financiële fondsen. De oorzaken liggen echt elders.'' (HET PAROOL)

Het is maar de vraag of het verbod op shortgaan wettelijk is toegestaan. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Het is maar de vraag of het verbod op shortgaan wettelijk is toegestaan. Foto ANP/Olaf Kraak
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden