Verbod op paddo's vanaf december

DEN HAAG - Al per 1 december worden paddo's verboden. Dat is het gevolg van een nog niet bekend gemaakt besluit dat de ministerraad vrijdag heeft genomen op initiatief van minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Deze week zal de koningin het besluit ondertekenen en dan wordt het paddoverbod alsnog openbaar gemaakt. De zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur waarmee het kabinet de hallucinogene paddenstoelen naar de verboden categorie van de opiumwet verwijst, wordt per 1 december van kracht.

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf eerder al aan de paddo te willen verbieden, onder meer na de zelfmoord onder invloed van paddo's door een Frans meisje. De Raad van State heeft de afgelopen maanden de mogelijkheid van een paddoverbod onderzocht en zag daar ook geen beletsel voor.

De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (Vlos) reageert teleurgesteld en stapt naar de rechter in een laatste poging het verbod te voorkomen. De smartshops zijn boos dat de financiële consequenties voor hun branche nauwelijks aan bod zijn gekomen in de Tweede Kamer.

De Vlos is teleurgesteld dat Klink nu definitief kiest voor een verbod in plaats van regulering. Ook burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, keerde zich vorig jaar tegen een verbod met een plan om de verkoop van paddo's te reguleren door drie dagen bedenktijd in te lassen.

De PvdA, aanvoerder van een grote minderheid in de Tweede Kamer die tegen het paddoverbod gekant is, moet zich daarbij neerleggen. ''In principe kunnen we er niets meer aan doen,'' weet PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Ze put alleen nog een sprankje hoop uit het juridische weerwerk van de Vlos. (BART VAN ZOELEN)

Per 1 december mogen deze paddo's niet meer in Nederland verkocht worden. Foto GPD Beeld
Per 1 december mogen deze paddo's niet meer in Nederland verkocht worden. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden