'Verbod op Heinekenfilm zou een ramp zijn'

De misdaadfilm 'De Heineken ontvoering' gaat maandagavond rond 20.30 uur in het Amsterdamse congrescentrum RAI in première. Donderdag dient het kort geding dat mede-ontvoerder Willem Holleeder aanspande tegen producent IDTV Film. Hij wil dat de film niet wordt vertoond, omdat het verhaal niet 100 procent overeenkomt met de feiten. Hierondereen interview met regisseur Maarten Treurniet.

ANP/Redactie
Regisseur Maarten Treurniet. © ANP Beeld
Regisseur Maarten Treurniet. © ANP

Waarom heeft u ervoor gekozen mede-ontvoerders Holleeder en Martin Erkamps samen te smelten tot het personage Rem?
'Ik ben nooit van plan geweest om een documentaire te maken. Ik wilde dat de kijker mee kon leven met personages in de film. Holleeder en Erkamps waren afzonderlijk niet interessant genoeg. Erkamps was de jonge jongen die meedoet met de zware criminelen. Die ontwikkeling vonden we interessant. Holleeders vader was aan de drank geraakt toen hij bij Heineken werkte. Dat was weer boeiend als motief voor de ontvoering. Die elementen zitten beide in het personage Rem.

'Dat Rem uiterlijk zo lijkt op Holleeder, is toeval. We hebben pas op het laatste moment gekozen voor acteur Reinout Scholten van Aschat. Vervolgens hebben wij onze eigen fantasie losgelaten op Rem. Het is dus deels ook fictief. Dat Rem Heineken zo treitert met het aan en uit doen van de ventilatie tijdens Heinekens opsluiting, is bijvoorbeeld nooit gebeurd. Wel was er een klein luchtgaatje in Heinekens cel, waardoor hij bang was dat hij zou stikken. Verder heeft Holleeder in het echt niet de vriendin van Frans afgepakt.

Wat vindt u van het kort geding?
'Ik was er door verrast. Wat heeft hij te winnen? De meeste reputatieschade heeft hij in mijn ogen opgelopen toen hij Heineken ontvoerde. Daarbij vergeleken is dit een peulenschilletje. En daarbij, het is hem niet. Bovendien is hij er in de film vrij goed vanaf gekomen. Je hebt als kijker toch sympathie voor Rem, meer dan de bedoeling was.

Wat als de rechter de film verbiedt?
'Dat zou een ramp zijn. Het kostte 4,7 miljoen euro om de film te maken, waarvan het meest afkomstig is van de overheid en het Nederlands Filmfonds. Ook hebben 200 private investeerders elk 4000 euro ingelegd. Ik hoop en verwacht dat de rechter de film niet verbiedt. Er zijn bijvoorbeeld al zo veel films over het koningshuis met fictieve elementen, maar je weet het maar nooit. Het zou een vrij beladen uitspraak zijn.

Profiel
Misdaadfilm De Heineken Ontvoering gaat maandagavond in première. Hieronder enkele feiten over de thriller.

VERHAAL: In 1983 wordt 's werelds rijkste bierbrouwer Alfred Heineken met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. Vier criminele vrienden uit Amsterdam sluiten het duo 21 dagen op in een loods. Nadat 35 miljoen gulden losgeld is betaald en de twee gijzelaars zijn bevrijd, maakt Heineken samen met de politie jacht op de daders.

REGISSEUR en CO-SCENARIST: Maarten Treurniet (dramaserie Pleidooi (1993-1995), De passievrucht (2003)

PRODUCENTEN: Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Richard Claus.

ACTEURS: Rutger Hauer (Alfred Heineken), Reinout Scholten van Aschat (Rem), Gijs Naber (Cor), Teun Kuilboer (Frans) en Korneel Evers (Jan).

FAMILIE HEINEKEN: Treurniet vroeg toestemming aan de familie Heineken om het script te schrijven. Hij informeerde de familie steeds over nieuwe ontwikkelingen. De familie wilde niets met het project te maken hebben.

RECHERCHEUR: Maarten Treurniet sprak veelvuldig met Kees Sietsma, die als rechercheur destijds het onderzoek leidde.

ZUID-AFRIKA: De film is voor een groot deel in Kaapstad en omgeving opgenomen, vanwege de oude auto's en gebouwen. Ook krijgen filmmakers in Zuid-Afrika 20 procent van hun uitgaven terug van de overheid.

SERIE en FILM: de TROS komt volgend jaar met de 4-delige serie Freddy, over hoe Heineken uitgroeide tot biermagnaat. Het boek De ontvoering van Alfred Heineken (1987) van misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt volgend jaar in Hollywood verfilmd.

Alfred Heineken (links) wordt in de film gespeeld door Rutger Hauer (rechts). Beeld anp
Alfred Heineken (links) wordt in de film gespeeld door Rutger Hauer (rechts).Beeld anp
De cel van Heineken. © ANP Beeld
De cel van Heineken. © ANP
De loods in het Westelijk havengebied waar Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden vastgehouden in 1983. © ANP Beeld
De loods in het Westelijk havengebied waar Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden vastgehouden in 1983. © ANP
Het keukentje tussen de cellen van Heineken en Doderer. © ANP Beeld
Het keukentje tussen de cellen van Heineken en Doderer. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden