Column

Verbod op godslastering

Theodor Holman

De VVD zet definitief geen handtekening onder de initiatiefwet om het verbod op godslastering te schrappen. Daarmee heeft de VVD zijn liberale veren afgeschud; het blijft mogelijk dat schrijvers, cabaretiers, musici, cartoonisten - kortom: kunstenaars - maar ook politici, demonstranten en andere burgers worden opgepakt als zij God lasteren.

Rutte heeft de V van Vrijheid, waarmee zijn partij goede sier maakte, nu ook weggelachen. Weggehoond zelfs. Het fundament van die vrijheid - de vrijheid van meningsuiting - heeft de partij geruild met de SGP. Vrijheid mag een miljardje of wat kosten.

Ik ben nu benieuwd wat Wilders gaat doen. Volgens mij kan hij hierin de VVD niet volgen, want Wilders werd en wordt er immers voortdurend van beschuldigd Allah te lasteren. Als Wilders achter de VVD gaat staan, kan hij nooit meer in felle bewoordingen kritiek uiten over de Koran. Die bestaat immers uit teksten die rechtstreeks van Allah afkomstig zijn.
Dat de VVD zijn handtekening heeft teruggetrokken, is veelzeggend. Het was Teeven, destijds nog Kamerlid, die zijn handtekening onder het initiatiefvoorstel van D66 en de SP zette. Nu hij staatssecretaris is, trekt de jurist zijn handtekening terug.

Ach ja. Een spotprent in De Tribune van Pasen 1932: twee arbeiders zetten de bijl aan het kruis. Mocht niet, mag nog steeds niet. De dichter Adema van Scheltema noemde God toen 'de bondgenoot van Tsjang Kai Sjek'. Mocht niet, mag nog niet. Het uit 1789 stammende lied dat binnen de Bastille had geklonken, en dat begon met de regels: 'Christus op de mestvaalt/ De Heilige Maagd in de stal', mocht niet en mag niet.

In 1934 kreeg een anarchist die een toespeling op de besnijdenis had gemaakt twee maanden cel, door deze wet die niet wordt veranderd. In 1935 kreeg een jonge SDAP'er dertig gulden boete omdat hij had geschreven: 'Een God die de tuberkulosebacil heeft geschapen is geen God maar een misdadiger.' Deze zin zou nog steeds strafbaar zijn. Zo kan ik doorgaan.

De VVD wil hier niets aan doen. De wet werd gemaakt door de grootvader van Piet Hein Donner. Donner (CDA) wilde, na de moord op Van Gogh, dat deze wet zelfs werd aangescherpt.
Elke dag wordt uw vrijheid wat minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden