'Verbod op gebedsoproep moskee in strijd met de wet'

Als er al een afspraak is gemaakt tussen het stadsdeel en de Westermoskee over een verbod op het doen van versterkte gebedsoproepen, zou dat in strijd zijn met de wet.

Tom Kieft
De VVD beweert dat de gebedsoproepen in strijd zouden zijn met eerder gemaakte afspraken. Beeld anp
De VVD beweert dat de gebedsoproepen in strijd zouden zijn met eerder gemaakte afspraken.Beeld anp

Dat laat bestuursrechtadvocaat Reinier Ensink weten. "Het kan natuurlijk dat het bestuur van de moskee destijds met een dergelijke afspraak heeft ingestemd," aldus de jurist. "Maar dat zou in strijd zijn met de grondwet."

Hij verwijst daarbij naar de Wet openbare manifestaties. "Daarin staat dat gebedshuizen het recht hebben om gebedsoproepen te doen. Zoals kerken hun klokgelui mogen laten klinken, mogen moskeeën hun gebedsoproep versterkt laten horen. Daarin maakt de wet geen onderscheid."

Voorwaarden
Wat wel kan, is dat een lokaal bestuur beperkingen oplegt of voorwaarden stelt aan de gebedsoproepen. Ensink: "Als de openbare orde verstoord dreigt te worden, kan worden besloten dat op een bepaald tijdstip geen gebedsoproep gedaan mag worden, of dat het volume wordt aangepast."

Gert Jan Neerhof van de VVD-fractie had eerder deze week samen met de fractievoorzitter Marja Ruigrok bezwaar gemaakt tegen de wens van de Westermoskee om in de toekomst versterkte gebedsoproepen te doen. De VVD'ers beweren dat de gebedsoproepen in strijd zouden zijn met eerder gemaakte afspraken.

De voorzitter van de moskee zegt niet op de hoogte zijn van deze afspraken en wil eerst overleg met de buurt over hun wens om gebedsoproepen te doen voordat er beslissingen worden gemaakt. "Tijdens de buurtgesprekken moet blijken of de buurt ervoor openstaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden