Verbod op boerka is geen issue

AMSTERDAM - Leerlingen of leraren die een boerka dragen: ze zijn niet te vinden op de Amsterdamse middelbare scholen. Een wetsvoorstel met een boerkaverbod op school lijkt in de stad dan ook overbodig te zijn.

Dat blijkt uit een rondgang langs diverse middelbare scholen in Amsterdam-West. Minister Ronald Plasterk schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat het dragen van boerka's op en rond scholen verboden moet worden. Preciezer: alle kleding die het gezicht bedekt, is in het onderwijs 'onwenselijk'. Gezichtsuitdrukkingen moeten zichtbaar zijn, en dat geldt zowel voor leerlingen als leraren.

Maar: ''Er zijn bij ons geen leerlingen die een boerka dragen,'' zegt Piet Guijt, rector van het Islamitisch College. ''Ouders ook niet, bij mijn weten. We hebben dan ook vooral leerlingen van Turkse en Marokkaanse afkomst, daar speelt het veel minder. Bij mensen van Somalische afkomst kan ik me nog wel voorstellen dat ze boerka's dragen.''

Ook op andere scholen speelt het boerkaprobleem nauwelijks, zeggen directeuren. Woordvoerder Cor Meijer van de Esprit Scholengroep, waar elf middelbare scholen onder vallen, spreekt van 'geen probleem'. ''Het speelt bij ons helemaal niet.''
Directeur Marco Strang van het Meridiaan College in West vertelt: ''Leerlingen moeten zich bij ons sowieso aan kledingvoorschriften houden. Niemand met een boerka komt de school in of het plein op. Maar we hebben ook niet de indruk dat de leerlingen er eentje willen dragen.''

Het verbod geldt echter ook voor moeders die op het schoolplein komen. Als zij een boerka dragen, kunnen leraren niet zien wie de kinderen van school haalt. Dus ook zij mogen geen gezichtsbedekkende kleding dragen, zodra ze rond of in de school komen.

Boerkadragende moeders komen wel voor, zij het in beperkte mate. Als ze er al zijn, dan zien de leraren ze vaak niet op het schoolplein of in de school. ''Je ziet wel vrouwen die er één dragen rond de school, maar dat is de openbare weg,'' zegt een leraar van het Comenius College. ''Leerlingen dragen sowieso geen boerka. Het kan dat hun moeders er wel één dragen, maar die zien we dus niet.'' Dat geldt ook op de scholen van de Esprit Scholengroep. ''Misschien zijn die moeders er wel, maar die komen dan meestal toch niet naar school,'' aldus de woordvoerder.

Op het Hervormd Lyceum West hebben de leerlingen evenmin de wens een boerka te dragen, zegt rector Carla Neijts. ''Ouders van die leerlingen komen natuurlijk wel langs op school, en daar zit een enkele boerkadraagster bij. Maar om dat nu te gaan verbieden. Wij vinden de relatie met de ouder heel belangrijk bij de schoolcarrière van het kind. En je kunt je afvragen of zo'n verbod die relatie ten goede komt.'' De rector van het Islamitisch College is het daarmee eens. ''Bij een verbod moeten we ons beraden hoe verstrekkend het is. Je breekt toch in op de persoonlijke levenssfeer van mensen.'' (HET PAROOL)

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden