Verbod aanvalsgeweren sneuvelt in VS

Het meest omstreden onderdeel van het pakket maatregelen dat president Barack Obama heeft voorgesteld om het vuurwapenbezit in de Verenigde Staten te beteugelen - een verbod op aanvalsgeweren - is in de Amerikaanse Senaat gesneuveld. Het voorstel is dermate kansloos, dat de Democraten hebben besloten het uit het wetsontwerp te halen waarover volgende maand wordt gedebatteerd. Dat heeft de indiener van het voorstel, Dianne Feinstein, dinsdag gezegd.

Dianne Feinstein Beeld afp
Dianne FeinsteinBeeld afp

Feinstein kan het voorstel nog wel als een amendement op het wetsontwerp indienen. Het is echter zeer de vraag of het de benodigde steun zal krijgen, ook van collega-Democraten. 'Ik betreur het ten zeerste. Ik heb mijn best gedaan', zei Feinstein.

De leider van de meerderheid in de Senaat, Harry Reid, heeft besloten het voorgestelde verbod op aanvalswapens te laten vallen, omdat de Republikeinen anders helemaal niet over maatregelen willen praten. Veel Republikeinen steunen of sympathiseren met de National Rifle Association, de zeer invloedrijke vuurwapenlobby.

Bloedbad
De NRA wil niets weten van de voorstellen van Obama, die volgden op het bloedbad dat een jonge man in december aanrichtte op een basisschool in Newtown in Connecticut. De groep zegt dat er juist meer vuurwapens moeten komen, in handen van 'good guys'.

De NRA weet zich krachtig gesteund door Amerikanen die vasthouden aan het in de grondwet verankerde recht om vuurwapens te dragen, ofschoon tegenstanders betogen dat degenen die de grondwet meer dan tweehonderd jaar geleden hebben opgesteld niet konden voorzien hoe krachtig vuurwapens vandaag de dag zijn. Sinds het bloedbad in december - en de eerste aanzetten om het vuurwapenbezit te beperken - is de verkoop van vuurwapens in de VS omhoog geschoten, ook in Newtown zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden