Verbittering over rehabilitatie bisschop

AMSTERDAM - De joodse gemeenschap in Nederland is ''ongelukkig'' met de rehabilitatie van bisschop Williamson door paus Benedictus XVI. Dat zei een woordvoerder van het Nederlands Isrealisch kerkgenootschap (NIK) zaterdag.

De bisschop is omstreden omdat hij blijft beweren dat er in de Tweede Wereldoorlog geen joden in gaskamers zijn vergast.

Volgens de woordvoerder van het NIK valt het besluit van de paus aan de vooravond van de internationale holocaust herdenkingsdag op een uiterst ongelukkig moment. ''Het is de vraag wat dit betekent voor de verhoudingen tussen het Vaticaan en de joodse gemeenschap wereldwijd. De afgelopen decennia is er veel verbeterd, maar dit is geen stap vooruit.''

'Oorlogspaus'

De woordvoerder noemde het bericht bovendien ''zorgelijk'' in het licht van de mogelijke zaligverklaring van paus Pius XII, ook bekend als de 'oorlogspaus'.

CIDI directeur Ronny Naftaniel noemde de rehabilitatie ''ongelofelijk'' en ''schokkend''. ''Het laatste woord is hier nog niet over gezegd''.

Naftaniel gelooft niet dat de gebeurtenissen invloed hebben op de betrekkingen tussen de rooms-katholieke kerk en de joodse gemeenschap in Nederland. ''Ook de katholieke kerk in Nederland zal geschokt reageren op deze kwestie''. Het NIK zegt met de Nederlandse vertegenwoordigers van de katholieke kerk over de kwestie in gesprek te willen treden om ''om uitleg te vragen''. Vertegenwoordigers van de room-katholieke kerk in Nederland konden zaterdag nog niet reageren op de kwestie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden