Verbijstering over liquidatie

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie zoekt in de moord op Nedim Imaç twee of drie mannen van twintig tot dertig jaar, met een lichte getinte huidskleur.Zij zijn door getuigen gezien in en bij de de witte Mercedesbus van waaruit zaterdagavond om 20.24 uur de oud-voorzitter van de Turkse voetbalclub Türkiyemspor Nedim Imaç werd doorgeschoten op de Ookmeerweg in Amsterdam-Osdorp.

Het onderzoek naar de moord op Imaç wordt geleid door de chef Bureau Zware Criminaliteit Olivier Dutilh. Zo kort na de moord zegt de politie nog weinig concreets te kunnen melden. Behalve dat de witte Mercedesbus waarin de schutters reden drie jaar geleden is gestolen in Amsterdam-Oost, voorzien is van valse nummerplaten, en dat de auto op grond van de toestand waarin die verkeerde, waarschijnlijk geruime tijd heeft stil gestaan.

De schutters die de voormalige voetbalvoorzitter doodschoten vlak bij een Turks restaurant, zijn na de aanslag enkele kilometers weggereden, hebben de bus geparkeerd en overgoten met benzine achtergelaten in de Griendstraat, waarschijnlijk met de bedoeling de auto in brand te steken. Waarom dat niet is gebeurd, is ook onduidelijk. Wel hebben getuigen gezien dat twee man met een scooter aan de hand bij de bus wegliepen.

Op zondagmiddag rond drieën ligt op de parkeerplaats zo'n vijftien meter van de ingang van het Turkse restaurant Bir Bey een eenzaam bosje gele rozen. In het restaurant zit eigenaar Sam Serican nog in een halve shock. Enkele jaren geleden vlogen de kogels door de ramen toen een Afghaanse vete werd uitgevochten bij het naastgelegen partycentrum. Dat was niet bevorderlijk voor de klandizie. Zaterdagavond had hij 160 gasten binnen om te eten en te dansen, onder wie veertig man van de familie van Imaç, vanwege de verjaardag van diens oudste zoon.

De schotels met eten werden geserveerd, een band speelde Turkse muziek, de buikdanseres draaide met haar heupen, in haar handen de tamboerijn, toen buiten schoten vielen. Eerst werd nog gedacht aan vuurwerk, zegt Sam Serican. ''En toen brak een enorme paniek uit. Mensen renden naar buiten en weer naar binnen, er werd geschreeuwd en mensen vielen flauw. Het was vreselijk. Drie van zijn vier kinderen waren er ook.''

Vanuit het restaurant hebben getuigen de witte Mercedesbus waaruit is geschoten over de Ookmeerweg zien rijden en over de ventweg zien terugkeren.

Nedim Imaç was in de zaak, waar Turken komen om zich 'thuis' te voelen en waar Nederlanders 'vakantiegevoel' zoeken, een vaste klant, zegt Serican. ''Hij kwam hier met grote regelmaat, ook met de club. Als het eerste had gewonnen, werd hier feest gevierd.'' Vrijdagavond nog heeft Imaç met de selectie bij Bir Bey gegeten. Over de oud-voorzitter van de Turkse voetbalvereniging, ooit begonnen met een paar ateliertjes en daarna een een succesvol zakenman, niets dan goeds: ''Het was een bijzonder aangename man.'' Over de verhalen die over de Imaç de ronde doen - hij zou 'dik in de xtc zitten' - zal niemand officieel iets zeggen. Noch in het restaurant, noch bij de club.

Op zaterdagavond, enkele uren na de liquidatie, was buiten de ruime door de politie aangebrachte afzetting het verhaal over de moord echter al rond. Men sprak over twee mannen met bivakmutsen of zwarte helmen. Dat het een typische liquidatie was. Dat over Imaç verhalen gingen. En dat beveiligingscamera's 'alles' hebben vastgelegd. De politie echter wil van dat alles niets bevestigen. Chef Bureau zware Criminaliteit Olivier Dutilh wacht, zegt hij, eerst op uitslagen van allerlei onderzoeken, van de sectie, van de bus, de getuigenverklaringen, het technisch onderzoek op de plaats van de moord.

Intussen heeft de politie het telefoonnummer 020-5596330 opengesteld voor getuigen. Men hoopt dat de witte Mercedesbus ergens door iemand is opgemerkt.

Bij Türkiyemspor werden gisteren alle wedstrijden afgelast. Het bestuur van de club, onder leiding van tijdelijk voorzitter Martin van den Heuvel,is 'verbijsterd' en 'zeer aangeslagen'. Van den Heuvel heeft geen idee over de achtergronden van de moord: ''Met de club kan dit niets te maken hebben.'' Van den Heuvel ziet de toekomst van de voetbalclub, die zestien jaar geleden in de laagste klasse begon en nu al drie keer in de hoofdklasse kampioen is geworden, zeer somber in nu de grootste financier wegvalt: ''Dit kon wel eens het eind betekenen van Türkiyemspor.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden