Plus

Verbied de antidemocraten

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het kabinet wil salafistische organisaties niet verbieden. Want Van der Steur en Asscher willen 'een religie, ideologie of gedachtegoed niet verbieden omdat individuele vrijheid de basis is van onze rechtsstaat'.

Met die zin van het kabinet ben ik het volkomen eens, maar ik denk desondanks dat er alle aanleiding is om salafistische organisaties te verbieden.

Salafistische organisaties zijn tegen de democratie. Die willen ze opheffen.
Je kunt nu redeneren, dat mogen ze toch vinden? Ja­zeker, dat mogen ze vinden, maar wanneer salafisten zich gaan organiseren, dan doen ze dat met onder meer het oogmerk om onze democratie op te heffen.

Hef je de democratie op, dan hef je ook de vrijheid van meningsuiting op, dan hef je ook de mogelijkheid op om onze democratie te vernieuwen of te veranderen. Je heft dan de volkswil op.

undefined

Je komt dan terecht in het bekende dilemma dat we ook zagen in Weimar (1919-1933): Moet een democratie tolereren dat antidemocraten streven naar haar afschaffing? "Ja," oordeelde men destijds, dat moet een democratie toestaan.

Maar onlangs promoveerde Bastiaan Rijpkema op dit probleem bij de rechtsfilosoof Paul Cliteur. Zijn proefschrift heet Weerbare democratie (2015, Nieuw Amsterdam).

Rijpkema stelt dat, wil je een weerbare democratie hebben, je vrijheid van meningsuiting moet garanderen, evenals vrije verkiezingen en politieke concurrentie. Doe je dat niet, dan open je de weg naar dictatuur en alle andere staats­vormen die absoluut niet het ­beste met ons voor hebben.

Hij legt kortom uit dat je best zo'n antidemocratische organisatie kunt verbieden. Ben je je democratie kwijt, dan krijg je hem niet zomaar terug.

Onze regering trapt enigszins in dezelfde fout die minister Donner destijds maakte. Die stelde: wanneer op een democratische manier de sharia wordt ingevoerd, dan moeten we ons daaraan houden. Nee dus, want de sharia geeft niet de mogelijkheid om, als die sharia ons niet bevalt, die sharia af te schaffen.

Dat doet de democratie wel. Elke partij, ­elke politicus kan worden weggestemd. Daarom had de regering een salafistische organisatie in ­feite moeten verbieden, juist om de vrijheid van expressie en onze democratie te redden en te garanderen.

Asscher en Van der Steur hebben nu dus geblunderd en niets staat mij in de weg om bij de verkiezingen op een politicus of op een partij te stemmen die onze democratie meer ter harte neemt.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden