Verbeet verslikt zich in alcoholverbod Oosterpark

Vanaf vandaag mag er weer gedronken worden in het Oosterpark. Foto Peter Elenbaas Beeld
Vanaf vandaag mag er weer gedronken worden in het Oosterpark. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Vanaf vandaag mag er weer worden gedronken in het Oosterpark. Het alcoholverbod, op 6 april uitgevaardigd door stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet (PvdA), is een grote mislukking gebleken. Gisteravond erkende Verbeet knarsetandend zijn nederlaag.

Tijdens een tumultueus verlopen vergadering van de stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer moest de stadsdeelvoorzitter toegeven dat het door hem bedachte verbod, bedoeld om een einde te maken aan overlast door alcoholisten, niet goed was voorbereid. De beloofde zorg aan op drift geraakte verslaafden door de Jellinekkliniek en de GGD is nooit goed van de grond gekomen. De organisaties stelden zelf bovendien dat zij helemaal niet zaten te wachten op een verbod.

Volgens VVD-deelraadslid heeft Verbeet zich 'vergaloppeerd'. ''We hebben daarom maar voorgesteld het verbod op te heffen,'' zegt deelraadslid Rob de Bruin. ''We vonden toch al dat het onduidelijk was waarom een totaalverbod nodig was.''

Voor het alcoholverbod, dat voorlopig tot 9 juni zou gelden, had Verbeet geen toestemming van de deelraad nodig, maar zelfs zijn eigen partij bleek hem gisteravond niet meer te steunen.

GroenLinks verwijt Verbeet dat hij onlangs in een tussentijdse evaluatie stelde dat de overlast zich niet heeft verspreid in de buurt. De feiten zouden anders zijn: groepjes verslaafden zitten nu bij het Tropenmuseum, op het Alexanderplein, in het Flevopark, bij het Muiderpoortstation, bij Frankendael en in de Dapperbuurt.

Deelraadslid Kas Burger: ''Verbeet heeft een te grote broek aangetrokken en dat is niet de eerste keer als het om veiligheid gaat. Problemen met alcoholverslaafden los je niet in twee maanden op.''

Volgens D66, van meet af aan fel tegenstander van het alcoholverbod, heeft de stadsdeelvoorzitter zijn gezag 'geheel verloren'. ''Dit slecht uitgevoerde beleid is een groot gezichtsverlies,'' aldus fractievoorzitter Jeroen van Spijk.

Verbeet geeft toe dat het organiseren van zorg meer tijd vraagt dan was gedacht. Toch blijft hij volhouden dat het gelukt is om de aanhoudende overlast van ongeveer honderd alcoholisten in het Oosterpark te doorbreken. Hij wil nu met de Jellinek, GGD en politie een nieuw plan maken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden