Verbeet (Oost) schaamt zich over MuzyQ

Bas Soetenhorst
Interieur van MuzyQ. © Floris Lok Beeld
Interieur van MuzyQ. © Floris Lok

PvdA-raadslid Martin Verbeet schaamt zich voor zijn rol als stadsdeelvoorzitter bij de besluitvorming rond MuzyQ, het muziekmakerscentrum in Amsterdam-Oost dat een financieel debacle werd.

Een deze week verschenen onderzoeksrapport heeft forse kritiek op het voormalige stadsdeelbestuur van Oost-Watergraafsmeer, inmiddels stadsdeel Oost. De deelraad werd enkele keren niet goed geïnformeerd over de risico's die het stadsdeel was aangegaan. Binnen het stadsdeelbestuur werden te weinig kritische vragen gesteld over de kwestie, mede een gevolg van de ruzieachtige sfeer tussen de leden.

Verbeet was stadsdeelvoorzitter van 2004 tot 2010. Hij reageert 'nederig' op de conclusies van de onderzoekscommissie, bestaande uit deelraadsleden uit Oost. 'Ik schaam me voor het feit dat de deelraad in 2007 niet goed is geïnformeerd en over het gebrek aan kritisch vermogen binnen het stadsdeelbestuur. Ik vond en vind het muziekmakerscentrum een prachtig project. Maar de financiële risico's heb ik destijds niet goed overzien en dat had wel gemoeten.'

Het stadsdeel staat garant voor een lening van 23,5 miljoen aan de initiatiefnemers van MuzyQ, dat in 2009 openging. De exploitatie van het gebouw is vanaf dag één problematisch en de maandelijkse hypotheeklasten voor het pand zijn nog nimmer voldaan.

Inmiddels wil het stadsdeel het pand zelf kopen, maar een bod van 13,5 miljoen euro is geweigerd. Afgelopen woensdag diende hierover een kort geding, waarin de rechter zinspeelde op een beslissing ten faveure van de zittende exploitanten. De uitspraak volgt over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden