Update

Verbeet: Berichten voordracht Donner zijn onzin

Het kabinet wil minister Donner van Binnenlandse Zaken als vicevoorzitter van de Raad van State. De naam van Donner zong al maanden rond op het Binnenhof, maar nu is het kabinet voor het eerst duidelijk over wie de voorkeur heeft voor de functie van vicevoorzitter van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Redactie
Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. Beeld anp
Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner.Beeld anp

Maar voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet noemde 'alle berichten over voordrachten geheel niet juist'. Ze heeft dat meegedeeld op verzoek van Kamerleden. Verbeet is erover door premier Mark Rutte gebeld, zei ze. Ze sprak dus in feite namens de minister-president.

De NOS meldde vandaag op basis van bronnen in Den Haag dat Donner zou worden voorgedragen. PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn tegen de benoeming van minister Donner (62), omdat hij als vicepresident zou moeten oordelen over beleid waar hij als minister verantwoordelijk voor is. Die kritiek lijkt het kabinet nu naast zich neer te leggen.

Snel uitleg
Vanavond zou er gestemd worden over een motie waarin partijen het kabinet oproepen geen zittende ministers te benoemen voor de functie, maar die stemming is uitgesteld. De oppositie wilde 'snel' uitleg van het kabinet over de vermeende voorkeur voor Donner.

Voorzitter van de Raad van State is koningin Beatrix, maar dat is slechts een ceremoniële functie. Donner zelf noemde de kennelijke kabinetsvoorkeur voor de microfoon van Radio 1 in een reactie 'baarlijke nonsens'. 'U kletst uit uw nekhaar.'

Geen probleem

Premier Mark Rutte zei al eerder vandaag geen problemen te zien in het benoemen van een zittend minister als vicevoorzitter, maar weigerde in te gaan op vragen over Donner als kandidaat.

Voor de functie van vicevoorzitter zou een vacature gepubliceerd worden, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) komt dinsdag aan bij de Eerste Kamer. Beeld anp
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) komt dinsdag aan bij de Eerste Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden