Verbazing en frustratie om tweede Winterparade

Sinds het jaar 2000 is de Winterparade een begrip in Amsterdam, met edities op verscheidene locaties zoals de Westergasfabriek en dit jaar de Zuiderkerk. Maar donderdag ging er een tweede organisatie aan de haal met de naam, voor een kolossale kerstmarkt in de RAI.

Tom Kieft
De Winterparade afgelopen jaar in de Zuiderkerk. Beeld Marjolijn van Dijk
De Winterparade afgelopen jaar in de Zuiderkerk.Beeld Marjolijn van Dijk

Tegen het zere been van de organisatie achter de 'originele' Winterparade, Mobile Arts, die beter bekend is van het rondreizende theaterfestival De Parade, dat ook ieder jaar Amsterdam aandoet. De woordvoerder van de organisatie, Sonja Werners, zegt 'op zijn zachtst uitgedrukt verbaasd te zijn'.

Begin oktober kreeg ze er al lucht van dat er een tweede evenement in Amsterdam aan zat te komen met dezelfde naam. "We werden gebeld door onze Billboard-adverteerder. Die vroeg of we een fout hadden gemaakt, omdat er hij zojuist een tweede aanvraag binnenkreeg voor een advertentie voor Winterparade. Toen bleek er een tweede organisatie de naam te willen gebruiken."

Website
Ze kreeg de organisatie lange tijd niet te pakken, tot die afgelopen donderdag hun Winterparade in de RAI bekend maakte. "Ze beweerden dat ze nog nooit van ons gehoord hadden. Wat gek is. Bij de aanvraag van hun website, winterparade.com, moeten ze toch vast op die van ons, winterparade.nl, zijn gestuit."

Organisatie 4PM Entertainment, die de kerstmarkt in de RAI op touw zet, heeft toegezegd binnenkort om de tafel te gaan zitten met Mobile Arts.

De woordvoerder van 4PM Entertainment zegt dat een naamswijziging er echter niet inzit. "We willen het vriendschappelijk afhandelen, vandaar het gesprek. We hadden vooraf gekeken of de naam Winterparade beschermd is, dat is niet het geval. Bovendien heet ons evenement De Amsterdamse Winterparade, onze namen verschillen dus wel degelijk.

Of Mobile Arts daarmee genoegen neemt is maar de vraag. "Het is, volgens ons, slecht voor beide partijen als we allebei dezelfde naam houden."

Compleet avondprogramma
De Winterparade van Mobile Arts heeft de afgelopen 17 jaar op verschillende plekken in de stad gestaan. Dit jaar staat het bonte gezelschap van 21 december tot en met 30 december in de Zuiderkerk. Een ticket voor de Winterparade biedt een compleet avondprogramma. Gasten worden aan tafels gezet, waar een diner wordt uitgeserveerd, terwijl de hele avond muzikanten spelen, acrobaten hun kunsten vertonen en er voorstellingen worden gegeven.

De RAI staat een spektakel van een heel andere orde te wachten. Daar begint op 22 december een gigantische 10-daagse kerstmarkt, inclusief een 700 vierkante meter grote schaatsbaan, een kermis, een disco, en allerlei hapjes en drankjes. De organisatie verwacht een kwart miljoen bezoekers op de Winterparade, die in hun ogen het Nederlandse antwoord moet worden op de grote kerstmarkten van Londen en Berlijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden