'Verantwoordelijke ellende bij Ambulance Amsterdam blijft gewoon zitten'

De top van Ambulance Amsterdam wordt gewijzigd. Het grootste probleem, directeur Jan Pierik, blijft echter zitten, zegt Fred Seifert van Abvakabo FNV.

Rob Rombouts
Medewerkers van Ambulance Amsterdam overhandigen een petitie aan de raad van toezicht. Fred Seifert (links) praat met het personeel. Beeld Klaas Fopma
Medewerkers van Ambulance Amsterdam overhandigen een petitie aan de raad van toezicht. Fred Seifert (links) praat met het personeel.Beeld Klaas Fopma

Naar aanleiding van een rapport van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) met forse kritiek op de leiding van Ambulance Amsterdam (AA) vertrekt mededirecteur Erik Jan van Lieshout en neemt Marcel Levi (voorzitter raad van bestuur AMC) het voorzitterschap van de raad van commissarissen (RvC) van Ruud Hopstaken over. Aandeelhouder AMC draagt een tweede commissaris voor en de ondernemingsraad krijgt het recht een lid van de RvC te leveren.

'Dit zijn cosmetische veranderingen waar we niets aan hebben. De aanpak en het leiderschap van Pierik leiden niet tot samenwerking. De eindverantwoordelijke van alle ellende blijft zitten,' aldus Seifert. Dat de or het recht krijgt een lid van de RvC voor te dragen, vindt hij echter een goede zaak.

Hoge werkdruk
Or-voorzitter Adri Deijkers kan zich wél vinden in het aanblijven van Pierik. 'We willen met hem praten om te zien hoe we in het vervolg met elkaar omgaan. Pierik is van grote waarde voor AA.' Deijkers ziet de veranderingen 'als eerste stap in het herstel van vertrouwen'. Pierik, die niet wil reageren, is gevraagd een plan op te stellen en 'noodzakelijke organisatorische maatregelen te nemen'.

AEF was ingeschakeld door de raad van commissarissen toen Abvakabo FNV en de ondernemingsraad vorig jaar het vertrouwen in de directie opzegden. AEF constateerde een gebrek aan 'verbinding' tussen directie en werkvloer; spanningen tussen leidinggevenden; slechte informatievoorziening; geruchtvorming; te veel hoofden en interimmers; onduidelijkheid wie waar verantwoordelijk voor is.

De kwaliteit van de zorgverlening is op orde, benadrukt AA (450 medewerkers). 'De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat in 2014 nog bevestigd. Ondanks de hoge werkdruk werd in de afgelopen maanden in 94 procent van de spoedritten de norm voor de aanrijtijd (vijftien minuten) gehaald.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden