Veranderingen zijn noodzakelijk voor 'saaie' schaatssport

Het succes van de Nederlandse schaatsers geeft de sport in eigen land een enorme impuls. Kinderen die de gouden races van Sven Kramer, Ireen Wüst en Michel Mulder op de televisie hebben gezien, kiezen de komende periode vermoedelijk eerder voor het langebaanschaatsen dan wanneer grote prestaties waren uitgebleven. Voor de toekomst van de sport in internationaal opzicht, lijkt de Oranje heerschappij juist funest.

Het volledig Nederlandse podium op de 5 kilometer met Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Jorrit Bergsma. Beeld afp
Het volledig Nederlandse podium op de 5 kilometer met Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Jorrit Bergsma.Beeld afp

De populariteit van het langebaanschaatsen is de laatste jaren in het buitenland in rap tempo afgenomen. Waar naast Nederland ook Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Japan voorheen behoorlijk grote schaatslanden waren, is daar niet zoveel meer van over. De vaak halfvolle of zelfs lege tribunes bij internationale wedstrijden, baren de schaatsbestuurders zorgen.

Zelfs bij het EK allround in Noorwegen in januari bleef het Vikingschip akelig leeg. 'Als succes van de Noren uitblijft, komen de mensen niet zo snel meer. Het heeft vooral daar mee te maken', zei een journaliste van de Noorse televisie. Het EK kreeg met Ireen Wüst en Jan Blokhuijsen de vooraf verwachte winnaars.

Het uitblijven van succes heeft in veel landen ook minder media-aandacht tot gevolg. De Noorse televisie geeft bijvoorbeeld steeds meer de voorkeur aan het rechtstreeks uitzenden van langlaufen, als er een wedstrijd tegelijkertijd met een schaatstoernooi bezig is. Bij het langlaufen winnen de Noren namelijk wel. Minder televisieuren leidt weer tot afname van interesse voor de sport door veel mensen, en ook zullen minder jongeren ervoor kiezen om die sport te beoefenen.

Saaie sport
Verder wordt schaatsen ook vaak gezien als een wat saaie sport, vooral de lange afstanden. Nieuwe generaties willen meer spektakel en snelheid. De internationale schaatsfederatie ISU is al enige tijd bezig om de sport te vernieuwen. Komende zomer wacht in dat opzicht een belangrijk congres. Het onderdeel ploegachtervolging is jaren terug al ingevoerd, en het lijkt er nu op dat de massastart ook groot gemaakt gaat worden. Dit gaat mogelijk ten koste van de 10 kilometer.

Ook de KNSB is ervan overtuigd dat veranderingen nodig zijn. De Nederlandse schaatsbond beseft het belang van internationale concurrentie en gaat onder meer voorstellen om bij de EK's een kleine vierkamp in te voeren en de 10 kilometer (mannen) en 5 kilometer (vrouwen) te laten vervallen. Daarnaast wil de KNSB een andere opzet voor de wereldbeker met minder wedstrijden en in één blok.

De Nederlanders Jan Smeekens, Michel en Ronald Mulder wonnen de medailles op de 500 meter. Beeld ap
De Nederlanders Jan Smeekens, Michel en Ronald Mulder wonnen de medailles op de 500 meter.Beeld ap
Goud voor Ireen Wüst op de 3 kilometer. Beeld anp
Goud voor Ireen Wüst op de 3 kilometer.Beeld anp
Sven Kramer zwaait, achter hem lege tribunes in de Adler Arena. Beeld ap
Sven Kramer zwaait, achter hem lege tribunes in de Adler Arena.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden