Update

Ver fietsen voor witte school

Hervormd Lyceum Zuid op de hoek Brahmsstraat-Schubertstraat. Foto Klaas Fopma Beeld
Hervormd Lyceum Zuid op de hoek Brahmsstraat-Schubertstraat. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Witte kinderen fietsen de hele stad door voor een witte school. Voor tien procent meer witte klasgenoten fietsen ze vijfhonderd meter verder. De Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) van de gemeente Amsterdam onderzocht wat middelbare scholen aantrekkelijk maakt voor verschillende groepen leerlingen. Uit het rapport, dat vanmiddag is gepresenteerd, blijkt ook dat één op de vijf zwarte leerlingen de hele schoolcarrière op een zwarte school zit. Bij witte kinderen groeit tien procent op een witte lagere en middelbare school op.

O + S-onderzoeker Lotje Cohen ontdekte dat vooral allochtone vmbo-leerlingen vaak een school in de buurt kiezen. Er zijn daardoor vmbo-scholen waar meer dan veertig procent van de leerlingen van een zwakke zwarte basisschool komt. ''Andere leerlingen gaan die school dan mijden,'' aldus Cohen.

Autochtone vmbo-leerlingen zijn bereid verder te reizen voor de relatief witte vmbo's die opleiden voor werk in de groenvoorziening, bakkerij of horeca. Verder geldt dat leerlingen verder reizen voor een hoger opleidingsniveau. Cohen vroeg ouders en leerlingen niet naar de redenen van hun keuze, maar bekeek op basis van aanmeldingen wat ouders en kinderen feitelijk doen. Cohen: ''Dat is belangrijk, omdat je bij een onderwerp als segregatie lang niet altijd eerlijke antwoorden krijgt.''

Onderwijswethouder Lodewijk Asscher voelt zich niet geroepen die tweedeling aan de poort tegen te gaan, bijvoorbeeld door leerlingen verplicht te mengen. ''Ik ga mensen niet vragen hun kind te offeren voor een experiment van algemeen belang. Voordat je ouders vraagt mee te werken, moet je zeker weten dat de kwaliteit overal goed is.'' (MARIEKE MONDEN)

Vandaag in Het Parool: 'Kwakkelschool moet dicht'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden