Ventilatie kan alternatief zijn voor rookruimte

Foto ANP Beeld
Foto ANP

DEN HAAG - Ventilatiesystemen kunnen een alternatief zijn voor gesloten rookruimtes. Dat biedt perspectief voor kleine cafés als een nieuw kabinet zich weer buigt over het rookverbod.

Nu is roken binnen de horeca alleen nog toegestaan in gesloten rookruimtes.

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en TNO in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. 'In principe zijn verschillende alternatieven mogelijk, waarbij het zelfs mogelijk is dat deze alternatieve systemen beter presteren dan sommige ontwerpen en toepassingen van rookruimten,' concluderen de onderzoekers.

Ze denken dan bijvoorbeeld aan de cabines waar rokers nu in veel kantoren hun toevlucht moeten zoeken en 'luchtgordijnen'. In de meeste gevallen zal er hoe dan ook een soort afzondering van de rokers nodig zijn, denken de onderzoekers.

Niet perfect

Van de alternatieven zijn nog niet zo veel in experimenten beproefde resultaten bekend. Het onderzoek was dan ook vooral een theoretisch onderzoek. Toch is het volgens de onderzoekers zeker 'denkbaar' dat de techniek een alternatief biedt.

''Rookruimtes zijn ook niet perfect,'' zegt RIVM-onderzoeker Antoon Opperhuizen. Omdat de sigarettenrook vanuit de rookruimte tocht naar de rest van het café, is in de rookvrije gedeelten het 'vervuilingsniveau' altijd nog tien tot twintig keer hoger dan in volledig rookvrije horeca. Opperhuizen: ''Die concentratie zou je waarschijnlijk ook kunnen bereiken met technische oplossingen.''

Demissionair minister Ab Klink (volksgezondheid) zei vorig jaar dat hij 'innovatieve systemen' die de aanwezigheid van tabaksrook net zo ver terugdringen als de rookruimte 'maximaal ruimte wil bieden'. Daarmee zouden kleine cafés die geen rookruimte kunnen herbergen, een alternatief krijgen.

Omdat de Tweede Kamer het rookverbod nadien controversieel verklaarde, laat Klink zich nu niet uit over de alternatieven. Het is aan het nieuwe kabinet om daarover een oordeel te vellen. (BART VAN ZOELEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden