Update

Venray even centrum van de politiek

Wouter Bos maakt promoot in Venlo zijn PvdA voor de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen. ANP Beeld
Wouter Bos maakt promoot in Venlo zijn PvdA voor de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen. ANP

VENRAY - Venray, een Noord-Limburgse herindelingsgemeente, stond er zaterdag gekleurd op. Politieke partijen zetten hun slotoffensief in om stemmen te werven voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag.

Wouter Bos loopt langzaam door de Grote­straat in Venray en deelt rode roosjes uit. ''Van je vriendje zal je wel geen bloemetjes krijgen, maar van mij wel,'' lacht hij. Zijn woorden tekenen de gemoedelijkheid van de laatste dagen van de verkiezingscampagne.

In groen gehulde CDA'ers laten de kans niet voorbij gaan en posteren zich naast de PvdA-leider voor een kiekje. Een minister komt hier tenslotte niet elke dag, laat staan zo'n bekende.

Deze zaterdag wemelt het van de politieke kopstukken in de Noord-Limburgse herindelingsgemeenten waar woensdag gestemd wordt: behalve Bos zijn ook Mark Rutte, Ria Oomen, Maria van der Hoeven en Alexander Pechtold present.

''Ja, normaal zie je ze alleen op televisie en nou lopen ze hier zomaar in het wild rond,'' zegt Angela Jacobs terwijl ze Bos in de Venrayse winkelstraat gadeslaat. ''In het echt is hij groter dan hij op tv lijkt. Ik vind het wel grappig, al die partijen. Is ook wel goed dat het gebeurt. Vooral plaatselijke partijen ken ik niet zo goed. Die zie je de komende vier jaar weer niet.''

''Als ze maar niet te veel beloven wat ze niet waar kunnen maken,'' zegt Henriëtte Poels. Zelf zat ze vele jaren in de Venrayse gemeenteraad. ''Je kunt veel willen, maar er moet ook geld zijn. Sommige partijen vergeten dat wel eens in verkiezingstijd. Maar och, de Venraynaren vinden het wel leuk, al die campagnevoerende partijen. Ik had wel een tas mee kunnen nemen voor alles wat ze me in de handen proberen te duwen.''

Pieter Janssen, ook uit Venray, ziet het allemaal met lede ogen aan. ''Nu spreken ze je allemaal aan, maar daarna zie je ze vier jaar niet,'' zegt hij. ''Stemmen? Ja, dat ga ik wel doen. Maar ik weet nog niet waarop. Veel te veel keus.''

Joost Voshaart uit Venray heeft wel een keus gemaakt: hij gaat niet stemmen. Daar kan ook de handdruk die hij net van VVD-leider Mark Rutte heeft gekregen, geen verandering in brengen. ''Plaatselijke politiek interesseert me niet zo. Ik kom van origine niet van Venray, dat kun je wel horen, hè? Ik ken die politici hier ook niet. Mark Rutte ken ik natuurlijk wel. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo'n fan van hem. Ik vind hem niet supersterk.'' (LEON JANSSEN)

6 nieuwe gemeenten
In zes nieuwe gemeenten zijn deze week gemeente raadsverkiezingen door herindeling:

- Oldambt (Winschoten, Scheemda en Reiderland),
- Venlo (Arcen en Velden en Venlo),
- Horst aan de Maas (Horst aan de Maas, Sevenum en een deel van Meerlo-Wanssum),
- Venray (Venray en het andere deel Meerlo-Wanssum),
- Peel en Maas (Helden, Kessel, Maasbree en Meijel)
- Zuidplas (Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle).

De nieuwe gemeenten beginnen op 1 januari 2010. Daar zijn dus geen verkiezingen in maart 2010.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden