Venezolaanse president overleeft couppoging

Venezuela is dinsdag ontkomen aan een staatsgreep. Dat zei president Nicolás Maduro aan het einde van een rumoerige dag in de hoofdstad Caracas. Woensdag wordt het alleen maar rumoeriger, bezweert oppositieleider Juan Guaidó.

null Beeld afp
Beeld afp

De sociaaldemocraat schudde zijn land dinsdag letterlijk en figuurlijk wakker. Bij het opgaan van de zon plaatste hij een video op internet waarin hij omgeven door een dozijn militairen de 'slotfase' aankondigde van waar hij al sinds januari leiding aan geeft: Operatie Vrede, het afzetten van president Maduro.

Gewapende troepen stonden inmiddels aan zijn zijde, beloofde de voorzitter van het parlement. Met hoeveel militairen hij was, werd uit de video niet duidelijk. Een ander opvallend figuur in het filmpje: Leopoldo López, de leider van Guaidó's eigen partij Voluntad Popular (VP) en jarenlang boegbeeld van de oppositie. Die had toch huisarrest, opgelegd door de regering? Bevrijd door het solidaire leger, aldus Guaidó.

De straat op
Het duo riep het Venezolaanse volk op de straat op te gaan, en de ordetroepen die Maduro nog steunden zich achter hen te scharen. "Voor de grondwet, het volk en de vrede." Aan de oproep om te gaan demonstreren werd massaal gehoor gegeven, maar wel door Venezolanen aan beide zijden van het conflict.

De zelfverklaarde interim-president en zijn aanhangers verzamelden zich op een viaduct nabij vliegbasis La Carlota, een strategische plek Caracas die ze waarschijnlijk graag hadden ingenomen.

Het kwam tot harde confrontaties met militairen die de regering van Maduro steunen. 's Middags gingen beelden over Twitter waarop was te zien hoe een legertruck op demonstranten inreed. Het leger zette traangas in, en er zou tijdens de schermutselingen gericht zijn geschoten. Het is alleen onduidelijk door wie.

Aan het einde van de dag stond de teller op zeker zeventig gewonden. VP-leider López is intussen weer gevlucht, en houdt zich met zijn gezin schuil in de Spaanse ambassade.

Dag van de Arbeid
Juan Guaidó heeft de beloftes uit zijn filmpje niet waar kunnen maken en lijkt vooralsnog niet voldoende militaire of politieke slagkracht in huis te hebben om de regering af te zetten. In elk geval niet in één dag.

Het is hem wel gelukt om de strijd tegen Nicolás Maduro en zijn bewind nieuw leven in te blazen. Voor woensdag, de internationale dag van de Arbeid, kondigde Guaidó nieuwe demonstraties aan, 'de grootste die Venezuela ooit gezien heeft'.

Internationale steun
Aan steun uit het buitenland ontbreekt het in elk geval niet. Zeker vijftig landen erkennen hem al maanden als rechtmatig regeringsleider van Venezuela en gisteren ging vooral de Amerikaanse regering vol achter hem staan.

President Donald Trump greep de situatie aan om Cuba te bedreigen, dat volgens hem het regime van Maduro blijft steunen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stuurde het land een vliegtuig om Maduro veilig te escorteren.
Dat vliegtuig is nooit vertrokken, in elk geval niet met de Venezolaanse president aan boord. Pompeo zei tegen CNN dat Rusland, een andere bondgenoot, de president op het laatste moment van gedachten heeft laten veranderen.

Maduro zit dus nog waar hij zit en weet zich in elk geval door een gedeelte van het Venezolaanse leger gesteund. Hij weet ook dat hij dat niet te hard op kan laten treden tegen demonstranten. "Wat willen ze dan?" vroeg hij zich hardop af. "Een militair conflict?" Het zal zijn regering zo mogelijk nog verder internationaal isoleren.

Reisadvies

Minister Blok van Buitenlandse Zaken noemt de situatie in Venezuela zorgelijk. "Er zijn tientallen gewonden en we volgen de situatie op de voet," zei hij in Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1.

Blok is nu op Curaçao. "Vlak bij Venezuela realiseer je je heel goed wat de invloed is op Curaçao." Vluchtelingen uit Venezuela leiden volgens hem tot problemen in onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg op het eiland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden