Velsertunnel te gevaarlijk om open te zijn

Het risico op zware ongelukken is in de Velsertunnel bijna twee keer zo groot als is toegestaan. De tunnel zou daarom niet open mogen zijn, zo blijkt uit onderzoek.

De Velsertunnel. Beeld anp
De Velsertunnel.Beeld anp

Dat meldt het Haarlems Dagblad, dat de hand wist te leggen op de resultaten van een veiligheidsonderzoek door onderzoeksbureau Movares.

In het rapport staat te lezen dat het risico in de tunnel 1,84 keer zo groot is als is toegestaan. Daarmee voldoet de Velsertunnel niet aan de wettelijke norm voor tunnelveiligheid. De tunnel zou dus niet open mogen zijn.

Movares schrijft dat de veiligheidssituatie kan worden verbeterd door aanpassingen te maken: zo zou de Velsertunnel voor al het vrachtverkeer moeten worden gesloten. Ook zou bij file slechts één rijstrook beschikbaar moeten zijn. Betere ventilatie is ook gewenst: die is nu slechts geschikt voor kleine branden.

Achterstallig onderhoud
In augustus meldde het Noord-Hollands Dagblad ook al dat de situatie in de Velsertunnel onveilig zou zijn. In een rapport stond toen dat er sprake was van veel achterstallig onderhoud. Nu blijkt dat de tunnel zelfs in perfecte staat onveilig is.

In 2012 werd de veiligheid in de tunnel ook onderzocht. Toen ontstond een te rooskleurig beeld, omdat slechts rekening werd gehouden met één werkende rijbaan, stelt Movares nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden