Velen zijn de dupe van Damrakclan

Archieffoto van het Damrak, thuisbasis van het imperium van de Barzani's. Foto Floris Lok Beeld
Archieffoto van het Damrak, thuisbasis van het imperium van de Barzani's. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Ze verkochten kraanwater als Spa, de Argentijnse biefstuk kwam uit Hongarije. De Barazani's, de familieclan op het Damrak die door NV Stadsgoed is uitgekocht voor veertig miljoen euro, laten een spoor van schuldeisers na in de stad.

Personeel en leveranciers van hun hotels en restaurants hebben tonnen te goed, maar ze betalen niet. ''De gemeente speelt een hoogst kwalijke rol,'' zegt een schuldeiser.

''De Barazani's krijgen veertig miljoen gemeenschapsgeld omdat de gemeente het criminele figuren vindt, en wat zeggen de Barazani's dan tegen leveranciers? Je kunt fluiten naar je geld. Ongelooflijk.''

Familiehoofd Asaf Barazani heeft vijftien panden op het Damrak. Hij kreeg in april te horen dat de vergunningen worden ingetrokken op grond van de Wet bibob. Onder druk van die procedure verkocht hij in juli twaalf panden voor veertig miljoen aan Stadsgoed. Hotels en restaurants als de Korenaer en Damrak zijn halsoverkop gesloten, rekeningen werden niet betaald. Een schoonmaakbedrijf, een wasserij en een drankhandel krijgen elk nog circa een ton, een vleesgroothandel tienduizenden euro's. Zij overwegen beslag te leggen.

Advocaat Hetty Stibbe van gedupeerde ex-werknemers vindt dat de gemeente onzorgvuldig handelt. ''De gemeente had garanties voor het personeel moeten inbouwen.'' (BART MIDDELBURG en HANNELOES PEN)

Lees vandaag in Het Parool: Vieze zaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden