Veldloper Tonnie Dirks even terug in het bos voor NK cross

De Nederlandse kampioenschappen cross zijn zaterdag en zondag na 31 jaar terug in het Amsterdamse Bos. De laatste winnaar, Tonnie Dirks, is aanwezig als coach.

Dirks bewaart warme herinneringen aan zijn titel van 1986.Beeld AV Phanos

Dirks (56) bewaart warme herinneringen aan zijn titel van 1986, de eerste van zeven nationale titels in het veldlopen. Toch moet de Brabander een blik in zijn eigen archief werpen om de afstand van toen te achterhalen, een kilometer langer dan de editie van dit jaar.

"Het was drie dagen na de Elfstedentocht en nog vreselijk koud," zegt Dirks. "Anders dan dit weekend, waarbij de lopers waarschijnlijk kniediep in de modder staan, was het parcours door het bos snel en de ondergrond hard. Die harde, ongelijke ondergrond zorgde dat de twee favorieten geblesseerd uitvielen. De weg naar de titel werd voor mij geplaveid."

In die tijd was Dirks iemand met een unieke aanpak. Hij trok drie weken voor de NK naar Portugal voor een trainingsstage en had een eigen masseur. Die professionaliteit was de concurrentie toen nog vreemd.

Bovendien had Dirks in zijn kielzog een supportersclub meegenomen naar Amsterdam. Twee busladingen met fans zorgden voor carnavaleske taferelen in het Amsterdamse Bos. Na zijn overwinning werd hij door fans op de schouders gehesen en luidkeels toegezongen.

"Sindsdien is er veel veranderd," zegt Dirks. "Het veldlopen was in de jaren tachtig immens populair. Alle toplopers hadden de NK cross als hoofddoel. Het publiek stond over het hele parcours rijen dik langs de kant. De wegatletiek stond nog in de kinderschoenen, het stelde niets voor. Nu zijn er te veel NK's. Op de weg, op de baan, in het veld, wat voor waarde hebben ze nog?"

'Het veldlopen was in de jaren tachtig immens populair. Het publiek stond over het hele parcours rijen dik langs de kant.'Beeld AV Phanos

In een andere rol keerde Dirks begin deze eeuw voor het eerst terug in het bos waar hij zijn eerste veldtitel pakte. Bij de Amsterdamse Atletiek Combinatie (AAC) was hij twee jaar de trainer die zijn pupillen regelmatig door het bos stuurde. Hij herkende het parcours van 1986 niet in zijn tijd bij AAC. "Slechts enkele paden en dikke bomen dacht ik me te kunnen herinneren. Maar dat blijft lastig zonder de afzetlinten."

Ook deze editie is Dirks aanwezig als trainer. Bij verschillende leeftijdscategorieën staat hij coachend langs de kant. "Mijn persoonlijk record op de tien kilometer en de marathon heb ik ook in Amsterdam gelopen. De stad staat bij mij garant voor succes. Hopelijk krijgt dat dit weekend een vervolg."

De NK cross werd in het kader van honderd jaar atletiekvereniging Phanos naar het Amsterdamse Bos gehaald. Vandaag en morgen vinden in verschillende categorieën en over verschillende afstanden wedstrijden plaats. Centrale plek in het parcours is de Ajaxheuvel, zo genoemd omdat de selectie van Ajax er vaak trainde. Ook de atleten van Phanos zijn veel in het bos te vinden.

Amsterdam kreeg in 1986 de NK ook toegewezen. Destijds bestond Sagitta - samen met atletiekvereniging Blauw-Wit het fundament van Phanos - 50 jaar. Sinds de fusie tussen de twee clubs in 1997 groeide de vereniging van 300 naar 1400 leden. Met de fusie nam de vereniging zijn intrek in het Olympisch Stadion. De plek waar Blauw-Wit in de jaren vijftig zijn grootste bloeiperiode kende.

Honderd jaar Phanos

De NK cross werd in het kader van honderd jaar atletiekvereniging Phanos naar het Amsterdamse Bos gehaald. Vandaag en morgen vinden in verschillende categorieën en over verschillende afstanden wedstrijden plaats. Centrale plek in het parcours is de Ajaxheuvel, zo genoemd omdat de selectie van Ajax er vaak trainde. Ook de atleten van Phanos zijn veel in het bos te vinden. Amsterdam kreeg in 1986 de NK ook toegewezen. Destijds bestond Sagitta -samen met atletiekvereniging Blauw-Wit het fundament van Phanos -50 jaar. Sinds de fusie tussen de twee clubs in 1997 groeide de vereniging van 300 naar 1400 leden. Met de fusie nam de vereniging zijn intrek in het Olympisch Stadion. De plek waar Blauw-Wit in de jaren vijftig zijn grootste bloeiperiode kende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden