Velden van meeste voetbalclubs dit weekeinde leeg

De velden bij de meeste voetbalclubs bij de amateurs blijven komend weekeinde leeg. Na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van het Almeerse Buitenboys besloot de KNVB alle competitiewedstrijden uit het programma te halen, maar vriendschappelijke duels en trainingen zijn wel toegestaan. Veel besturen kiezen er echter voor geen enkele activiteit plaats te laten vinden. In veel gevallen gaat het clubhuis in de middag wel open.

Directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars (L) en voorzitter amateurvoetbal KNVB Bernard Fransen (R) komen aan voor een gesprek bij SC Buitenboys. Beeld anp
Directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars (L) en voorzitter amateurvoetbal KNVB Bernard Fransen (R) komen aan voor een gesprek bij SC Buitenboys.Beeld anp

'Zoals de KNVB het reeds heeft geformuleerd: zonder respect geen voetbal', zo schrijft IJsselmeervogels, een van de grotere amateurclubs uit Nederland, op de website. 'In lijn met het statement van de KNVB heeft het bestuur besloten dat er komende zaterdag geen activiteiten zijn op ons sportpark.' De kantine bij de amateurclub gaat later op de middag wel open, net als bij buurman SV Spakenburg. De muziek blijft wel uit.

Helemaal gesloten
HHC Hardenberg, de huidige koploper in de topklasse, houdt de deuren helemaal gesloten. 'Geweld hoort niet thuis op het voetbalveld en getuigt van geen enkel respect. Er zullen zaterdag dus geen activiteiten plaatsvinden op ons sportpark. Er wordt niet vriendschappelijk gespeeld en trainen is ook niet toegestaan. Ook het clubhuis blijft gesloten. De wedstrijden in de zaal gaan tevens niet door. Het spreekt voor zich dat het supportersfeest wordt verplaatst naar een andere datum', zo meldt het bestuur.

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB, deed dinsdag nog een oproep dit weekeinde de deuren te openen en leden bijeen te laten komen. Hij wil dat mensen met elkaar praten over wat er afgelopen zondag is gebeurd in Almere, en wat eraan gedaan kan worden om dit soort zaken te voorkomen.

Veel clubs kiezen er ook voor om de kantine dicht te houden, en de mensen thuis in de eigen omgeving te laten nadenken over wat er is gebeurd. 'SC Genemuiden heeft zaterdag uitgeroepen tot een dag van bezinning', zo schrijft SC Genemuiden bijvoorbeeld. Ook in andere bestuursverklaringen valt het woord 'bezinning' vaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden