Veiling Gouden Kalf levert 3200 euro op, NFF doet onderzoek

Een Gouden Kalf heeft bij een veiling via Catawiki 3200 euro opgebracht. Het is niet de eerste keer dat het beeldje, de meest prestigieuze Nederlandse filmprijs, opduikt bij een veiling. Het Nederlands Film Festival, dat de Gouden Kalveren jaarlijks uitreikt, zoekt uit hoe dat kan.

olgens veilingmeester Marco Hendrix van Catawiki zijn de Gouden Kalveren gewild als kunstobject. Beeld Catawiki
olgens veilingmeester Marco Hendrix van Catawiki zijn de Gouden Kalveren gewild als kunstobject.Beeld Catawiki

De online kunstveiling vond maandagavond plaats. Volgens veilingmeester Marco Hendrix van Catawiki zijn de Gouden Kalveren gewild als kunstobject. Kunstenaar Theo Mackaay zou het beeldje niet alleen hebben ontworpen als prijs voor filmmakers en acteurs, maar er ook zelf een aantal van hebben geproduceerd en weggegeven aan vrienden en bekenden. Vorig jaar werd via Catawiki een Gouden Kalf geveild voor 2000 euro.

Willemien van Aalst, directeur van het NFF, zegt dat het niet om het huidige ontwerp van het Gouden Kalf gaat. Het zou een oude versie zijn. 'Wij hebben bovendien redenen om aan te nemen dat ze nooit zijn uitgereikt', vertelt ze. Of het dan om kalveren gaat die Mackaay zelf heeft uitgedeeld, kan ze niet zeggen. Maar ze noemt de situatie 'niet fijn'.

Advocaat
Catawiki beweert dat er steeds vaker kalveren opduiken bij veilingen. Dat gaat volgens het NFF ten koste van de exclusiviteit van de filmprijs. 'Wij hebben de rechten om het kalf te vermenigvuldigen voor prijswinnaars', legt Van Aalst uit. 'Het is jammer als er meer in omloop komen. We hebben er een advocaat opgezet om te kijken waar we staan.'

Volgens Catawiki heeft de festivalorganisatie inmiddels afspraken met Mackaay gemaakt om te voorkomen dat er niet-uitgereikte exemplaren worden verhandeld. Van Aalst bestrijdt dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden