Update

Veiligheidsraad wil internationaal onderzoek naar vliegramp

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag opgeroepen tot een 'volledig, diepgaand en onafhankelijk internationaal onderzoek' naar het neerhalen van het Maleisische vliegtuig in Oekraïne.

Een wrakstuk van het neergestorte vliegtuig. Beeld AFP
Een wrakstuk van het neergestorte vliegtuig.Beeld AFP

De raad riep alle conflictpartijen op onderzoekers toegang tot de plek des onheils te geven. In de unaniem aangenomen verklaring wordt erom gevraagd dat de schuldigen verantwoording afleggen.

Groot-Brittannië had het concept voor de verklaring opgesteld en wilde die gisteren al aangenomen zien, maar Rusland heeft om bedenktijd gevraagd.

Wapens neerleggen
De vertegenwoordiger van de regering in Londen eiste vandaag dat de Veiligheidsraad verder gaat dan de net uitgegeven verklaring. De raad moet 'duidelijk eisen' dat de separatisten in Oekraïne hun wapens neerleggen en dat de conflicten in het land op een democratische manier worden opgelost. Ook moet de stroom van wapens naar Oekraïne worden gestopt.

De Verenigde Staten hebben vandaag hulp aangeboden voor het onderzoek naar de vliegtuigcrash. De federale recherche FBI en de Amerikaanse nationale veiligheidsraad hebben elk minstens één medewerker klaarstaan die kan vertrekken naar de plek van de ramp, zo lieten de organisaties weten.

'Adviserende rol'
Ook de organisatie voor de burgerluchtvaart van de Verenigde Naties (ICAO) wil meehelpen. Deze heeft dat aangeboden aan Oekraïne. De FBI en de veiligheidsraad willen een 'adviserende rol' voor de uiteindelijke onderzoekers spelen.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, is verontrust over de 'schijnbaar geloofwaardige, talrijke rapporten die suggereren dat een geavanceerde luchtdoelraket is gebruikt' om de Boeing neer te halen, vertelden de VN-functionarissen.

VN-hoofd voor Politieke Zaken Jeffrey Feltman kondigde aan dat hij naar Moskou en Kiev reist in de komende dagen. Hij maakte bekend dat de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN Oekraïne heeft aangeboden een internationaal team van onderzoekers samen te stellen.

Amnesty International
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft er ook op aangedrongen dat er een onafhankelijk internationaal onderzoek moet komen naar de vliegtuigcrash. Het onderzoek moet plaatsvinden 'met volledige medewerking van beide partijen in het conflict' in Oekraïne, aldus Amnesty. Daarbij moet worden gekeken naar 'alle geloofwaardige aantijgingen' aan het adres van zowel Oekraïne als de separatisten.

Bloemen voor de slachtoffers van de ramp op Schiphol. Beeld afp
Bloemen voor de slachtoffers van de ramp op Schiphol.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden