Veiligheidsmaatregelen Schiphol opgeschaald na aanslagen Brussel

De veiligheidsmaatregelen op Schiphol zijn opgeschaald na de explosies op de Brusselse luchthaven Zaventem. In Nederland worden 'veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn', laat terrorismecoördinator Dick Schoof weten.

Leden van de Koninklijke Marechaussee op luchthaven Schiphol.Beeld anp

De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Op Amsterdam Centraal en drie andere grote stations in Nederland is extra politie aanwezig. Daarnaast voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Schiphol
Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, Dennis Muller, zegt dat de marechaussee de zichtbaarheid voor het publiek op Schiphol heeft vergroot. Gewapend personeel in uniform loopt duidelijk herkenbaar door de vertrek- en aankomsthallen. Ook rijden er meer voertuigen van de marechaussee op het platform van de luchthaven. Een en ander gebeurt in nauwe samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Op Schiphol zijn enkele tientallen vluchten aangekomen die eigenlijk op het Brusselse Zaventem zouden landen. Daar worden ze extra beveiligd.

Terrorismedreiging
Het dreigingsniveau van terrorisme bleef dinsdagochtend in Nederland gehandhaafd op 'substantieel', aldus woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Justitie (Nationale Politie, Nationaal CrisisCentrum). Dat betekent dat sprake is van terrorismedreiging zonder dat er concrete aanwijzingen zijn waar en wanneer er aanslagen plaatshebben. Pas als die er wel zijn, of als er een aanslag is gepleegd, wordt het niveau verhoogd naar 'kritisch'. Als elk gevaar geweken is gaat het niveau terug naar 'beperkt'.

Volgens de woordvoerder van Justitie worden de gebeurtenissen in Brussel in de de loop van maandagmorgen 'gemonitord' door Justitie en politie. 'Verder is er op dit moment nog geen aanleiding om het veiligheidsbeleid in Nederland echt aan te passen,' aldus de woordvoerder. 'Wel zijn er extra maatregelen genomen op Schiphol, maar de details daarover worden niet bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat de marechaussee er intensiever patrouilleert.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden