'Veiligheid studenten Spinozapark moet beter'

De veiligheid rond studentenwoningen raakt in het geding omdat studenten en andere minder kapitaalkrachtige groepen de binnenstad uitgejaagd worden. Dit zegt Noeri van den Berg, woordvoerder van studentenvakbond Asva.

De Spinoza Campus in Zuidoost. Beeld Screenshot Youtube
De Spinoza Campus in Zuidoost.Beeld Screenshot Youtube

Van den Berg reageert op diefstal, inbraken, overvallen met geweld en intimidatie rond de studentencontainers in het Spinozapark in Amsterdam-Zuidoost. Verhuurder Duwo heeft er korte tijd een beveiligings-medewerker laten rondlopen, maar die is inmiddels weer vertrokken. Van den Berg vindt dat de samenleving de studenten en andere groepen goed moet beschermen als zij in onveilige wijken worden ondergebracht.

Politie, het stadsdeel en woningcorporatie Duwo overleggen momenteel met studenten wat zij tegen de problemen gaan doen. Gedacht wordt aan een sociëteit, of in ieder geval een gezamenlijke en sociale ruimte waar licht brandt om de sociale controle te verbeteren.

Afwachten
De Amsterdamse gemeenteraad steunde gisteren het voorstel van de wethouder wonen, Laurens Ivens (SP), die gesprekken eerst wil afwachten. De raad wil in meerderheid wel dat de gemeente ingrijpt als het overleg tot niets leidt.

Gemeenteraadslid Daniël van der Ree (VVD) hoorde van zijn collega-politici in Zuidoost dat Duwo in ieder geval alle sloten in de campus gaat vervangen en dat er camera's worden opgehangen. De raadsleden Erik Flentge (SP) en Reinier van Dantzig (D66) bleven bezorgd. Van Dantzig is zelf naar de studentencampus in Zuidoost toegereden en ontdekte dat het 'echt een behoorlijk onveilige plek is.'

'Het is voor een deel ook een bouwput,' aldus Van Dantzig. 'Alle winkeltjes in de buurt zijn dicht. Het is goed dat Amsterdam studenten buiten de binnenstad laten pionieren, maar dan moeten zij ook wel echt goed en met zorg worden opgevangen. Het is goed dat zij daar nu zijn en bij ons aan de bel trekken. Dan kunnen wij daar de veiligheid voor alle bewoners verbeteren.'

Niet kinderachtig doen
Van Dantzig vindt dat Duwo ruimhartig moet reageren en de problemen niet mag wegwuiven. 'Ik heb begrepen dat Duwo kinderachtig doet.' De vraag naar anti-inbraakstrips is afgewezen en ook het verzoek om melkglas om inkijk vanuit de straat te voorkomen werd volgens hem niet gehonoreerd.

Asva-woordvoerder Van den Berg zegt dat dit soort problemen niet alleen in Zuidoost voorkomen. 'Studenten worden steeds verder de stad uitgedrukt,' zegt Van den Berg. Dat krijg je dat. 'Betaalbaar wonen is voor studenten zeer belangrijk (...) We begrijpen dat studentenwoningen niet altijd meer passen in de binnenstad.'

Van den Berg maakt zich grote zorgen over de onveiligheid op de Spinozacampus. Duwo zou volgens hem vooral wijzen op het onverantwoord gedrag van studenten. Die zouden voor onbekenden opendoen, zouden tijdens feesten met sigarettenpakjes tussen de deuren hun huizen open zetten voor dieven. Maar, stelt Van den Berg, de studentencontainers hebben sloten die binnen tien minuten te kraken zijn. Duwo wil die nu vervangen, maar eerst werd dat geweigerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden