Veiligheid kind in gevaar bij Bureau Jeugdzorg

Het rommelt al tijden bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Enkele maanden geleden trad directeur Wiel Janssen af nadat de ondernemingsraad het vertrouwen in hem had opgezegd. Foto GPD/Frank Muntjewerf Beeld
Het rommelt al tijden bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Enkele maanden geleden trad directeur Wiel Janssen af nadat de ondernemingsraad het vertrouwen in hem had opgezegd. Foto GPD/Frank Muntjewerf

AMSTERDAM - De veiligheid van kinderen die onder toezicht staan van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA) is onvoldoende. Zij lopen een te groot risico op verwaarlozing, mishandeling of misbruik. De Inspectie Jeugdzorg noemt de situatie in een woensdag verschenen rapport ''zorgelijk''.

Zestig Procent van de teams van jeugdbeschermers weet de veiligheid van jongens en meisjes onvoldoende te waarborgen. Dat komt doordat de wijze waarop informatie wordt verzameld over de risico's die een kind loopt per medewerker verschilt. Ook is de overdracht van informatie tussen gezinsvoogden niet goed.

Deze hulpverleners hebben de veiligheid niet voldoende op orde omdat zij de zogeheten deltamethode nog niet gebruiken. De overige veertig procent van de teams doet dat wel. Ook bij hen staat de situatie echter onder druk. Doordat het verloop van het personeel erg hoog is, zijn veel medewerkers namelijk onervaren. De afgelopen negen maanden vertrok maar liefst twintig procent van de arbeidskrachten.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (jeugdzaken) laat weten dat per 1 januari alle teams van BJAA moeten zijn overgestapt op de deltamethode. Tot die tijd moeten zij noodmaatregelen nemen. Ook heeft hij het bureau opdracht gegeven het verloop van het personeel terug te dringen, onder meer door het vertrouwen in het bestuur te herstellen.

Het rommelt al tijden bij BJAA. Enkele maanden geleden trad directeur Wiel Janssen af nadat de ondernemingsraad het vertrouwen in hem had opgezegd. Reden hiervoor was de slechte werksfeer en de geldproblemen van de organisatie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden