VEH: huizen worden drie keer verkocht

null Beeld

Handelaren die executieveilingen van huizen en bedrijfspanden manipuleren, verpesten de markt. 'Dat zijn heel schadelijke ontwikkelingen', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag in reactie op de verdenkingen van kartelwaakhond NMa tegen huizenhandelaren.

'Het bevestigt de vermoedens die wij al langer hadden.' Volgens De La Porte signaleerde VEH jaren geleden al dat particuliere kopers bij gedwongen verkopen werden weggekeken.

Volgens de vereniging worden niet alleen de verkopers van de huizen of panden benadeeld, maar ook de banken en bijvoorbeeld het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die uitvoering geeft aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 'De banken worden benadeeld doordat de restschuld hoger blijft, hetzelfde geldt voor de NHG. En uiteindelijk draait de consument er volgens de VEH voor op, door middel van hogere premies.

'Huizen worden gewoon drie keer verkocht. Eerst op de officiële veiling, dan op de 'naveiling' en vervolgens worden ze opgeknapt en doorverkocht.'

In het buitenland zijn veilingen volgens de VEH iets leuks, net als kunstveilingen. 'In Nederland hebben ze voor particulieren een besmet imago.'

Bovendien vindt André de la Porte het heel zuur dat dit juist een groep mensen treft die er toch al slecht voorstaan. 'Een executieverkoop is een laatste redmiddel en dat is al naar. Het is dan nog vervelender dat de handel daar munt uit slaat.' (ANP/Redactie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden