VEH heeft geen goed woord over voor nieuw erfpachtstelsel

De plannen voor hervorming van het erfpachtstelsel in Amsterdam zijn volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) in strijd met eerder gemaakte afspraken. 'Het grenst aan diefstal.'

In het nieuwe voorstel rekent de gemeente iedere prijsstijging van de grondwaarde aan zichzelf toe Beeld anp
In het nieuwe voorstel rekent de gemeente iedere prijsstijging van de grondwaarde aan zichzelf toeBeeld anp

De vereniging zegt 'geen goed woord over te hebben' voor de manier waarop de gemeente in de nieuwe erfpachtregeling met haar bewoners omgaat.

"Door een aantal fouten in het nieuwe erfpachtsysteem dreigt wonen voor veel Amsterdammers onbetaalbaar te worden. Dat dit grote onrust veroorzaakt is volkomen begrijpelijk," zegt Rob Mulder, directeur van de VEH. Dinsdag protesteerden ruim 500 Amsterdammers voor de Stopera tegen het erfpachtstelsel.

De vereniging heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau RIGO de opdracht gegeven onderzoek te doen naar het huidige voorstel. De resultaten bevestigen wat veel huiseigenaren al vermoeden, dat met het nieuwe stelsel niet de huiseigenaar, maar uitsluitend de gemeente profiteert, aldus de VEH.

Grondwaardestijging
In het nieuwe voorstel rekent de gemeente namelijk iedere prijsstijging van de grondwaarde aan zichzelf toe. Volgens de VEH is dit in strijd met het in 2014 opgetekende Startdocument Eeuwigdurende Erfpacht. Daarin was opgenomen dat grondwaardestijgingen voortaan aan de erfpachter toe behoren te komen - en niet aan de gemeente, zoals in de nieuwe plannen het geval is.

Daarbij wordt in het nieuwe stelsel geen rekening gehouden met de staat en waarde van een woning, aldus VEH. Als een erfpachter kostbare investeringen heeft gedaan in zijn huis wordt in de nieuwe regeling iedere waardestijging aan toegerekend aan de grond - die aan de gemeente toebehoort.

"Alle investeringen die door eigenaren zijn gedaan toerekenen aan de grond grenst aan diefstal", zegt Mulder. Stijgingen in de waarde door investeringen zouden volgens Mulder aan de bewoner moeten toebehoren, en niet aan de gemeentelijke kas.

Tijdsdruk
De gemeente legt volgens de VEH tevens een 'ongepast hoge' tijdsdruk op aan huiseigenaren een beslissing te nemen, door tijdelijk 'korting' te bieden als zij in 2017 overstappen naar het nieuwe stelsel. "Verbijsterend hoe de gemeente haar erfpachters, die geen kant op kunnen, zulke hoge kosten durft te laten betalen," aldus de directeur.

De 'tijdelijke korting' houdt in dat alleen wanneer huiseigenaren dit jaar hun erfpacht afkopen, de afkoopsom wordt vastgesteld op grond van de woz-waarde uit 2014. Daarna gaat de gemeente meer actuele, hogere woz-waarden gebruiken - die naar verwachting snel flink hoger wordt, met een hogere afkoopsom als gevolg.

Lees hier ons overzicht: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Lees meer: Erfpacht voor altijd afkopen maakt eind aan verrassingen [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden