Vegetarische Slager op vingers getikt vanwege productnamen

De Vegetarische Slager krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een half jaar de tijd om verwijzingen naar dieren uit zijn productnamen te schrappen.

ANP
Producten van de vegetarische slager Beeld Vegetarische Slager
Producten van de vegetarische slagerBeeld Vegetarische Slager

Die verwijzingen zijn misleidend en daarmee wordt de Warenwet overtreden, bevestigt de NVWA naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

In een brief waarschuwt de warenautoriteit het bedrijf om productbenamingen voor vleesvervangers als Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken.

Kamervragen
Ook al worden die vlees- en visvervangers iets anders geschreven, ze doen wel aan het oorspronkelijke product denken, aldus de NVWA in een toelichting. Dat veroorzaakt verwarring, vindt de toezichthouder.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei in januari dit jaar in antwoord op kamervragen niet voor een verbod te zijn op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit. Zij reageerde toen op ophef in Duitsland, waar haar collega stelde dat nepvlees geen schnitzel mocht heten. Die kwestie werd toen als 'schnitzelgate' bestempeld.

Directeur Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager zegt verbaasd te zijn over de waarschuwing van de NVWA, die is gedaan op basis van één consumentenklacht. De benamingen voor vleesvervangers worden al jaren gebruikt en dat heeft nooit tot problemen of onduidelijkheid geleid.

Gehackt
"We hebben ons laten adviseren door etiketteringsdeskundigen en die hebben ons verzekerd dat dit in orde is,'' aldus Korteweg. "Ik zie dus geen aanleiding om de namen te wijzigen.''

Volgens hem worden de productnamen gebruikt als verwijzing naar populaire vleesproducten, maar is eveneens duidelijk dat het om vleesvervangers op basis van soja gaat. "Neem ons gehackt, we hebben dat gekopieerd, gehackt dus om in computertermen te spreken. Dat onderscheid is duidelijk," vindt Korteweg.

Zijn bedrijf groeit zo hard dat het "moeilijk te managen valt''. Zo is er een samenwerking aangegaan met Unox, aldus Korteweg. De omzet zit volgens hem ruim boven de 10 miljoen euro en de vleesvervangers worden verkocht op 3500 verkooppunten in vijftien landen.

Lees ook: Hier kun je volledig vegan eten in Amsterdam en #Schnitzelgate: Zijn vleesvervangers in overtreding?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden