Veevervoer na uitbraak MKZ verboden

DEN HAAG - Veehouders, dierenartsen en inspectiediensten maakten dit weekeinde overuren in de strijd tegen de gevreesde dierziekte mond- en klauwzeer (MKZ). Vrijwel iedereen hield zich aan het zaterdag afgekondigde verbod op het vervoer van levende koeien, varkens, schapen en geiten.Landbouwminister Gerda Verburg besloot tot deze 'drastische maatregel' om te voorkomen dat na Engeland ook Nederland wordt getroffen door MKZ. Direct nadat de maatregel zaterdagmiddag van kracht was geworden, trokken dierenartsen en inspecteurs van controle-instanties het land in voor bedrijfsbezoeken, waarbij de veestapel werd onderzocht op aanwezigheid van het MKZ-virus.

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke dierziekte. Bij schapen en geiten verloopt de ziekte meestal vrij mild. Bij rundvee en varkens zijn de gevolgen veel ernstiger. Vrijwel alle virusdragers worden ziek, maar slechts twee tot drie procent van de runderen en varkens sterft eraan. Het virus is ongevaarlijk voor mensen.

In Nederland sloeg het virus in 2001 voor het laatst toe. Destijds werden tienduizenden koeien en varkens afgemaakt. Minister Verburg hoopt dat de gevolgen deze keer zeer beperkt blijven, door preventief maatregelen te nemen in een vroegtijdig stadium. ''We hebben allemaal het drama van de MKZ-crisis in 2001 nog op het netvlies staan. Zo'n crisis willen we nu voorkomen,'' aldus Verburg.

Veehouders volgen de MKZ-ontwikkelingen met spanning, en dan met name die uit Engeland. De harde aanpak van Verburg is onomstreden. ''Een uitbraak van MKZ kost veel en veel meer dan een vervoersverbod voor een aantal dagen,'' aldus Annechien ten Have van LTO Nederland.

De veehouders en -transporteurs lijken zich vooralsnog te houden aan het vervoersverbod. Slechts twee boeren kregen de afgelopen dagen een vermaning van de Algemene Inspectie Dienst omdat ze toch vee vervoerden.

In Engeland is een bedrijf in Guildford getroffen door mond- en klauwzeer. Sindsdien heeft het land een reeks maatregelen genomen. Het vervoer van vee is verboden en 64 koeien zijn uit voorzorg afgemaakt. Twee dieren testten positief op de aanwezigheid van MKZ.

De Britse premier Gordon Brown sprak het vermoeden uit dat een nabijgelegen laboratorium de bron is van de uitbraak. De stam van de ziekte werd daar onlangs nog gebruikt voor een vaccin.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden