Veertig tieners op een boot

AMSTERDAM - Omstreden, maar succesvol. De jongerenboot die meevoer tijdens de Gay Pride, heeft zijn statement gemaakt. Er moet meer worden georganiseerd voor homoseksuele tieners.Zaterdag voer tussen de gayboten ook een 16-min-boot mee, een initiatief van Danny Hoekzema (14), die jong uit de kast kwam en merkte dat er eigenlijk geen plek was waar hij andere homoseksuele tieners kon ontmoeten.

Om hiervoor aandacht te vragen en om te laten zien dat er ook jonge homoseksuelen zijn, stapten veertig tieners samen met ouders op de jongerenboot. Voor sommigen een grote stap, nu zij nog maar een paar maanden uit de kast zijn.

''Onze zoon Joost vroeg toestemming om mee te varen op deze boot; we wisten toen nog niet dat hij homo was. Het was zijn manier om het ons te vertellen,'' zegt Christine Hoebe uit Amsterdam. Zij en haar man Coos hadden wel een vermoeden. ''We hebben hem de keuze gelaten het verhaal te vertellen. We hebben onze dochter tenslotte ook niet gevraagd of ze hetero is.''

De vijftien ouders die meevoeren op de jongerenboot, droegen bijna allemaal een T-shirt met daarop Proud parents. Dat hun zoon of dochter homoseksueel bleek te zijn, was voor de meeste ouders niet zo'n grote verrassing.

''We zeiden het al toen hij drie was,'' zegt Nanda Zwart uit Loenen aan de Vecht. Dat de ouders mee zijn gegaan op de boot, was vooral om hun zoon of dochter te steunen. Want ze zijn vooral bang dat hun kind met deze geaardheid het in de maatschappij moeilijk kan krijgen.

''Als je dit zo ziet, vraag je je af waarvoor je bang zou moeten zijn,'' zegt Coos Hoebe, die vrolijk meedanst op de luide muziek. ''Dat mijn zoon homo is maakt mij niet uit. Het is geen keuze. Toch denk ik dat hij het in andere plaatsen, buiten Amsterdam, nog wel eens lastig kan krijgen. En helemaal in het buitenland.''

Zelf zien de jongeren geen gevaar. Het probleem ligt hem volgens hen vooral bij de beperkte mogelijkheden die er voor homoseksuele tieners zijn in Nederland.

Danny: ''Uit de kast komen is nog niet zo'n groot probleem, maar daarna blijkt er dus weinig tot niets te zijn. Als hetero ontmoet je andere hetero's wel in de sportschool of iets dergelijks. Maar als homo ben je tot je zestiende aangewezen op internetsites en die zijn lang niet allemaal zuiver.''

Frank van Dalen, voorzitter COC Nederland: ''Het gaat deze jongeren helemaal niet om seksualiteit, maar om identiteit. Het is echt iets voor volwassenen om dat te denken. Als COC gaan we homoseksuele jongeren de mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten. Het is iets van en voor jongeren, wat ze weten zelf heel goed wat ze willen.''

Ook wordt in september de holebi jongerenorganisatie Expreszo opgericht - nu staat die naam alleen nog voor een tijdschrift.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden