Veertig fondsen'dubieus'

AMSTERDAM - ''Dit is pure laster,'' gromt een werknemer van Berlage Asset Management, als hij hoort dat zijn bedrijf op de eerste plaats staat van een lijst met onbetrouwbare vastgoedfondsen. ''Ik denk dat we maar met onze advocaat moeten bellen.''De Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) publiceerde deze week een 'conceptlijst' met veertig 'potentiële malafide' beleggingsfondsen. Voor de meeste bedrijven komt de nominatie als een grote verrassing.

Directeur Maarten Boutkan van Berlage Asset Management, met een kantoor aan de Haaksbergweg in Zuidoost, wil eigenlijk niet reageren. ''Ik distantieer me hier volledig van. Wij zijn helemaal geen beleggingsfonds,'' is het enige dat hij kwijt wil; ''Daarom hebben we altijd geweigerd informatie te verstrekken aan de VVP.''

Bij United Momentum Group, gevestigd in het WTC en nummer 38 op de lijst, reageert men eveneens verbijsterd. ''Uiteraard gaan wij hiertegen juridische stappen ondernemen,'' zegt Martijn van Rheenen. ''Wij hebben nooit met de VVP om de tafel gezeten. Nooit hebben ze informatie over ons opgevraagd. Ik kan alleen maar zeggen dat al onze fondsen succesvol zijn en dat er nooit een klacht over ons is binnengekomen.''

De veertig gewraakte fondsen zijn volgens de VVP geen lid van brancheorganisaties in het vastgoed. Daarnaast staan ze niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), omdat de minimale inleg vijftigduizend euro bedraagt. Mensen die dergelijke bedragen te besteden hebben, hoeven geen speciale overheidsbescherming te hebben, aldus de AFM.

De zwarte lijst van de VVP was al ruim anderhalf jaar gelden aangekondigd, maar liet lang op zich wachten. In het najaar van 2006 werd publicatie van de lijst op het laatste moment afgeblazen, nadat diverse fondsen op de lijst, hadden gedreigd de bestuurders van de VVP persoonlijk aansprakelijk te stellen.

De VVP kwam met het idee voor een zwarte lijst nadat de AFM had gewaarschuwd voor malafide praktijken op de vastgoedmarkt. De toezichthouder drong bij de sector aan op initiatieven om de transparantie rondom deze producten te verbeteren. De branche nam deze waarschuwing zo serieus dat zich daarna vier belangengroeperingen aandienden.

De VVP is niet onomstreden. Het advocatenkantoor van VVP-oprichter Dion Bartels behartigt de belangen van diverse slachtoffers van beleggingsfraude, waaronder gedupeerden van Palm Invest. ''Door negatieve publiciteit te veroorzaken, hopen zij cliënten te krijgen,'' merkte een woordvoerder van Palm Invest eerder op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden