Veertien migranten overreden door trein in Macedonië

Veertien Afghaanse en Somalische migranten zijn afgelopen nacht doodgereden door een sneltrein in Macedonië. Ze waren te voet op weg naar EU-lidstaat Hongarije. Nu dit jaar op de Middellandse Zee al ruim 1.700 mensen verdronken, proberen steeds meer vluchtelingen de EU te bereiken via de Balkan.

David Oranje
null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

Het treinongeluk is exemplarisch voor de groeiende populariteit van de westelijke Balkanroute. Voorheen gebruikten vrijwel alleen Kosovaren - op zoek naar werk in West-Europa - die weg. Sinds 2013 kiezen ook steeds meer Aziatische en Afrikaanse migranten voor de lange route, die voor hen in Griekenland begint en in Hongarije eindigt.

De verongelukte migranten behoorden tot een grotere groep, die donderdagnacht de treinrails in een nauwe bergpas volgde. Migranten gebruiken het spoor om hun weg naar het noorden te vinden en lopen meestal 's nachts om de politie te ontwijken. Dat heeft al vaker een fatale afloop gehad. Volgens Macedonian Railways kwamen vorig jaar veertig migranten om bij aanrijdingen door treinen.

In 2014 kwamen volgens het Europese grensbewakingsagentschap Frontex meer dan 43 duizend migranten illegaal Hongarije binnen via de Balkan. In de eerste drie maanden van 2015 is dat aantal al opgelopen tot ruim 32 duizend. Voor 2013 kwam dat aantal nooit boven de 6.400 uit.

Vrijhaven voor mensenhandel

Vluchtelingen worden door mensenhandelaren vanuit Turkije vaak per boot overgebracht naar Griekenland, wat door zijn schuldencrisis en hoge werkloosheid vrijwel nooit de gewenste eindbestemming is voor migranten. Een door mensensmokkelaars geleide voettocht, meestal door de bossen en bergen van Macedonië en Servië, leidt vervolgens naar Hongarije. Van daaruit hopen veel vluchtelingen door te reizen naar West-Europa.

De ongeveer 250 kilometer tocht is niet zonder risico's. De Macedonische politie maakt actief jacht op migranten, die direct teruggestuurd worden naar Griekenland. In Servië is een veilige doortocht evenmin gegarandeerd. Human Rights Watch riep eerder deze maand de Servische regering op een einde te maken aan de onterechte uitzetting, mishandeling en afpersing van migranten door de politie.

'Een blik op de kaart toont aan dat de westelijke Balkan uniek gepositioneerd is als gateway tussen enerzijds Europa en anderzijds Azië en het Midden-Oosten', schrijft de in Europese veiligheid gespecialiseerde onderzoeker Peter van Ham in een rapport van Instituut Clingendael. Hij wijst op het zwakke regionale bestuur en de wijdverbreide corruptie in de regio, waardoor de mensenhandel kan floreren. 'Met een laag risico en een hoge opbrengst voor criminele ondernemingen heeft de westelijke Balkan zich gevestigd als een vrijhaven voor mensenhandel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden