Veertien kerken onder één dak in de Bijlmer

AMSTERDAM - Veertien kerkgenootschappen in de Amsterdamse Bijlmer kunnen sinds donderdag terecht in één kerkverzamelgebouw.Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) verrichtte in Amsterdam-Zuidoost de opening van De Kandelaar, een gebouw waar negenhonderd gelovigen terechtkunnen in één grote en vier kleine kerkzalen.

Door de vernieuwing van de Bijlmermeer leiden vele kerkgenootschappen er een zwervend bestaan. Vooral kleinere genootschappen zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen door de sloop van flatgebouwen en parkeergarages, plekken waar de gelovigen kerkdiensten hielden.

Van de tachtig kerken die Amsterdam-Zuidoost rijk is, raakten er ongeveer 45 'dakloos'. De meesten zochten noodgedwongen hun toevlucht tot leegstaande gebouwen of buurtcentra elders in de stad.

Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost en woningstichting Rochdale hebben samen met enkele kerken een plan ontwikkeld voor de bouw van De Kandelaar om de geloofsgenootschappen uit de brand te helpen. Het is het eerste kerkgebouw in Nederland dat door een woningcorporatie is ontwikkeld.

Een samenwerkingsverband van vijf Ghanese kerken huurt de zalen in het religieuze centrum. Zij hebben het recht de zalen te verhuren aan andere kerkgenootschappen, zoals de United Assemblies of God of World of Faith Ministries. De kerken nemen per 1 december hun intrek in het gebouw.

Behalve kerkzalen bevat De Kandelaar 27 koopappartementen, kantoor- en vergaderruimtes, een kinderdagverblijf en een horecagelegenheid. Bovenin de toren bevinden zich twee penthouses. Dankzij moderne isolatietechnieken ondervinden de bewoners geen geluidshinder van het gezang in de kerken, heeft Rochdale beloofd. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden