Veertien en zestien jaar geëist tegen verdachten liquidatie Willem Endstra

Justitie vordert celstraffen van veertien en zestien jaar tegen drie verdachten van het medeplegen van de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra, 17 mei 2004 op de Apollolaan in Amsterdam-Zuid, en het in zijn knie schieten van diens zakenpartner David Denneboom.

Paul Vugts
Technisch onderzoek op de Apollolaan, waar Endstra in 2004 werd geliquideerd Beeld anp
Technisch onderzoek op de Apollolaan, waar Endstra in 2004 werd geliquideerdBeeld anp

Aanklagers Sabine Tammes en Michiel van IJzendoorn zien volop bewijs dat de verdachten betrokken waren bij de moord op Endstra voor zijn hoofdkantoor, met kogels in zijn hoofd, borst, romp en bekken.

De naar Turkije gevluchte Ziya 'Pasja' G. (41) moet zestien jaar krijgen omdat hij de liquidatie en de voorbereidingen daarvan volgens justitie heeft aangestuurd. Ali N. (31) en Özgür C. (35) moeten veertien jaar krijgen omdat zij Endstra 'geruime tijd' hebben geobserveerd.

Scheiding in één keer opgeheven
De moord op Endstra joeg 'een schok door de samenleving'. 'Liquidaties waren tot dan een fenomeen dat strikt verbonden was met het criminele milieu,' zei Tammes in het requisitoir, 'maar de scheiding tussen onderwereld en bovenwereld werd met de liquidatie van Endstra in één keer opgeheven.' Dat de verdachten 'slechts handelden uit persoonlijk gewin', terwijl ze Endstra niet eens kenden, weegt justitie in hun nadeel mee. De recherche kwam de neven Özgür C. en Ali N. op het spoor toen in een busje dat bij het kantoor van Endstra als uitkijkpost zou hebben gediend, een parkeerkaartje was gevonden met daarop de vingerafdruk van C., plus een haar van hem op de bestuurdersstoel.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken van hun familieleden rees het beeld dat de neven betrokken waren bij de moord. Over Ali werd gezegd dat hij twee mannen had 'neergeschoten' of 'neergestoken' - het Turks is voor tweeërlei uitleg vatbaar. Hij was gevlucht naar Turkije nadat hij in Nederland in elkaar was geslagen. Een tipgever noemde de recherche een reeks criminelen die bij de moord betrokken zouden zijn geweest, onder wie de verdachten die nu terecht staan. Op foto's die op verscheidene plekken zijn gevonden bij huiszoekingen, staan steeds meerdere leden van het groepje. Enkele van de vele ex-vriendinnen van verdachten vertelden dat zij met vuurwapens in de weer waren, maar ook met 'een bazooka'. Op een foto poseren Ali N. en Ziya G. met zware wapens, waaronder een raketwerper.

Op de dag van de liquidatie waren Ali N. en Özgür C. volgens een ex tegen hun gewoonte vroeg in de ochtend vanuit Alkmaar vertrokken naar Amsterdam, om na terugkeer 's avonds 'zichtbaar nerveus' en paranoïde naar nieuws over de moord op Endstra te kijken op televisie. 'Ze waren flink aan het stressen.'

Kootje
Daags na de moord zouden neven N. en C. een stapeltje briefjes van vijfhonderd euro hebben gehad 'dik als een kootje van een wijsvinger'. Ali N. zou daags daarna voor ongeveer zesduidend euro aan kleding hebben uitgegeven. De Rus Namik Abbasov heeft Endstra volgens justitie 'met méér dan voldoende zekerheid' doodgeschoten. Van hem zijn volop sporen gevonden rond de plek waar Endstra is doodgeschoten en in één van de gebruikte auto's - waarin ook wapens lagen, waaronder het moordwapen. Abbasov is op 14 maart 2012 overleden na een hersenbloeding in zijn cel. Nadat de vermoede schutter als 'ontbrekende schakel' was gearresteerd in Polen, kreeg ook het onderzoek naar de andere verdachten een impuls, temeer omdat Abbasov al de verdachten kende en met sommigen van hen bevriend was, onder wie 'Pasja' G. De verklaringen van de cruciale getuige Hidir K. geven voor de officieren van justitie de doorslag. Hij zegt van verscheidene betrokkenen te hebben gehoord hoe hun groep in opdracht van Willem Holleeder, Dino Soerel en de inmiddels geliquideerde Stanley Hillis moorden pleegde, waaronder die op Endstra.

Clown
Dat de verdediging van de verdachten Hidir K. heeft neergezet als 'een leugenaar, een clown en iemand die tegen ongeoorloofde tegenprestaties is verleid te verklaren', moet de rechtbak niet serieus nemen, vinden de aanklagers. Ze wijzen er op dat het gerechtshof zijn verklaringen in een andere moordzaak heeft gebruikt voor het bewijs en dat belangrijke details uit zijn relaas bleken te kloppen toen de recherche die na trok. Dat de door K. genoemde verdachten veelvuldig contact hadden en op vaste plekken verzamelden, werd volop bevestigd, stellen de officieren. K. zou informatie hebben gegeven over één van de vluchtauto's waarover alleen daders en hun omgeving kunnen hebben geweten.

Voor punten die niet bleken te kloppen of niet waren te verifiëren 'sluiten we niet de ogen', zei aanklaagster Tammes. Zo kan Ali T. niet de schutter zijn die Endstra vermoordde, terwijl K. Ali T. aanwees. 'Bij nadere beschouwing' zijn die fouten niet doorslaggevend, vindt justitie. Er lijkt van meerdere bewapende mannen op de Apollolaan sprake geweest. Mogelijk heeft Ali T. zich groter willen voordoen door K. te vertellen dat híj heeft geschoten. Justitie vindt Hidir K. 'consistent' en 'betrouwbaar' in zijn beweringen. De advocaten houden maandag en dinsdag hun pleidooien. De rechtbank hoopt 18 januari uitspraak te doen.

Officieren van Justitie Sabine Tammes (L) en Michiel van IJzendoorn voor aanvang van het requisitior vandaag Beeld anp
Officieren van Justitie Sabine Tammes (L) en Michiel van IJzendoorn voor aanvang van het requisitior vandaagBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden