Veerman: Noord/Zuidlijn niet doortrekken naar Schiphol

Cees Veerman, als commissaris verantwoordelijk voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn, vindt het doortrekken van de metro naar Schiphol geen goed idee.

Marc Kruyswijk
Cees Veerman Beeld anp
Cees VeermanBeeld anp

Het is volgens hem beter om de luchthaven te verplaatsen naar een eiland in de Noordzee.

De oud-minister deed deze aanbeveling woensdagmiddag tijdens de feestelijkheden bij het afronden van de renovatie van de Oostlijn, de oude metrolijnen naar Zuidoost. "Als ik ze een advies mag geven, dan zou het dit zijn."

Volgens hem is de aanleg van 'een groot eiland voor de kust' toch al nodig vanwege de stijgende waterspiegel. "Als ze het mij zouden vragen, zou ik daar een luchthaven aanleggen, eerder dan dat ik de Noord/Zuidlijn zou doortrekken."

Onderzoek
De laatste jaren klinkt de roep om het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar de luchthaven steeds luider. Maar Veerman vindt dat de groei van Schiphol met te veel onzekerheden is omkleed en houdt rekening met een verplaatsing van de luchthaven.

Voor de zomer bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de mogelijkheid van het verplaatsen van Schiphol naar een locatie in de Noordzee gaat onderzoeken.

Schiphol zit tegen het plafond aan wat betreft het aantal jaarlijkse vluchten. Het plan om vluchten over te hevelen naar Lelystad Airport heeft al meerdere keren vertraging opgelopen vanwege problemen met aanvliegroutes en onjuiste informatie.

Oud-minister Cees Veerman voelt meer voor het verplaatsen van Schiphol naar een eiland in de Noordzee Beeld ANP
Oud-minister Cees Veerman voelt meer voor het verplaatsen van Schiphol naar een eiland in de NoordzeeBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden