Veerman gaat NZ-lijn bewaken

Om te voorkomen dat de wethouder Verkeer veel tijd kwijt is met het controleren van de directeur, zou er een soort raad van commissarissen moeten komen. Tot vreugde van wethouder Hans Gerson is Veerman bereid voorzitter te worden. Foto ANP Beeld
Om te voorkomen dat de wethouder Verkeer veel tijd kwijt is met het controleren van de directeur, zou er een soort raad van commissarissen moeten komen. Tot vreugde van wethouder Hans Gerson is Veerman bereid voorzitter te worden. Foto ANP

AMSTERDAM - Oud-minister Cees Veerman wordt voorzitter van het 'projectcommissariaat' voor de Noord/Zuidlijn, dat als een soort raad van commissarissen toezicht gaat houden op de voltooiing van de metrolijn.

Het instellen van zo'n raad was onderdeel van het advies dat Veerman kort voor de zomer gaf aan de gemeente. Veerman was toen voorzitter van een commissie die zich boog over de toekomst van de lijn. Hij adviseerde deze af te bouwen en een half miljard euro extra te reserveren voor mogelijke tegenvallers.

Ook stelde hij voor de directeur van het gemeentelijke projectbureau Noord/Zuidlijn, dat belast is met de uitvoering van de bouw, meer bevoegdheden te geven. Om te voorkomen dat de wethouder Verkeer veel tijd kwijt is met het controleren van de directeur, zou er een soort raad van commissarissen moeten komen. Tot vreugde van wethouder Hans Gerson is Veerman bereid voorzitter te worden. De andere onafhankelijke commissarissen zijn hoogleraar waterbouwkunde Han Vrijling, die ook lid was van de commissie-Veerman, en Carl Berg, een topambtenaar in Rotterdam gespecialiseerd in financiën.

''Ik ben ontzettend blij dat we zulke zwaargewichten bereid hebben gevonden,'' zei Gerson vanmorgen. ''Want het is een klus die alleen maar afbreukrisico kent.''

Volgens Gerson worden de commissarissen 'een klankbord' voor de directeur van het projectbureau. Veerman ontvangt daarvoor 40.000 euro op jaarbasis. Uit hoofde van hun functie zijn ook de directeuren van de gemeentelijke infrastructurele dienst (DIVV) en die van bouwtoezicht (DMB) lid van het projectcommissariaat. Ook dat was een advies van de commissie-Veerman.

In het recente verleden was er de nodige competentiestrijd tussen de verschillende ambtelijke diensten, die elkaar betichtten van tegenwerking en vertraging. Het gedeelde lidmaatschap van de raad van commissarissen moet onderstrepen dat de Noord/Zuidlijn een project is van de gehele gemeente.

Gerson heeft Arthur Verdellen benoemd als 'verbindingsregisseur Noord/Zuidlijn'. Hij maakt geen deel uit van de projectorganisatie, maar krijgt een vrije rol. Het is de bedoeling dat hij de verhoudingen gaat verbeteren tussen de bewoners en de gemeente. Hij wil er via communicatie aan bijdragen 'dat het een project wordt ván Amsterdam in plaats van ín Amsterdam'.

Verdellen is ook al als 'regisseur' betrokken bij de pogingen de Olympische Spelen in 2028 naar Amsterdam te halen. Hij geldt als 'probleemshooter' van de gemeente. In het verleden was hij onder meer woningbouwregisseur en stadsregisseur.

In zijn nieuwe functie mag hij de leiding van het projectbureau ongevraagd advies geven. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden