Stormblog

Veer 911 vaart weer

Het stormachtige weer, dat dinsdag voor problemen in de stad zorgde, hield woensdagochtend aan. In dit blog lees je alles over nasleep van de storm.

Beeld ANP

7 juni 2017, 16:13

Veer 911 vaart weer

De veerpont tussen Velsen Zuid en Velsen Noord is ook weer begonnen met varen. Daarmee lijken de laatste problemen veroorzaakt door de storm die de afgelopen dagen over Amsterdam trok opgelost.

7 juni 2017, 10:56

Bijeenkomst straatroof Zuid afgeblazen

De door de politie en stadsdeel Zuid georganiseerde informatiebijeenkomst voor bezoekers van het Vondelpark, onder het motto ‘snel gezien, snel gejat’ met praktische tips voor het verkleinen van straatroof, is vanwege de storm afgeblazen en staat voorlopig gepland op 5 juli.

7 juni 2017, 10:29

Metrostation Spaklerweg weer open

Het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB heeft metrostation Spaklerweg weer geopend. Dat betekent dat alle metrolijnen weer stoppen op het station.

Spaklerweg werd gisteravond uit voorzorg afgesloten, nadat bouwplaten door de storm op de rails terecht waren gekomen. Ook vanochtend was het station nog dicht.

7 juni 2017, 8:51

Weinig schade door de storm

De storm die vandaag en gisteren over Nederland trok, heeft weinig schade veroorzaakt. Er was vooral veel overlast, laat het Verbond van Verzekeraars vandaag weten.

Door het geringe aantal schademeldingen komt het Verbond ook niet met een schatting van de schade. "Het gaat zeker niet om miljoenen."

Opvallend was dat bij de meldingen die bij de verzekeraars binnenkwamen veel schade aan tuinmeubelen zat. Na de mooie dagen van afgelopen week stonden die veelal nog buiten.

De verzekeraars raden mensen dan ook hun tuinmeubelen binnen of vast te zetten. "Het zal deze zomer vast nog wel een paar keer voorkomen dat we slecht weer krijgen. Het blijft Nederland."

7 juni 2017, 6:05

Spaklerweg voorlopig afgesloten

Het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB houdt metrostation Spaklerweg voorlopig gesloten. Volgens de woordvoerder is dat uit voorzorg vanwege de harde wind.

De metro's rijden wel gewoon op schema, maar stoppen niet op station Spaklerweg. GVB heeft pendelbussen ingezet tussen de stations Van der Madeweg, Spaklerweg en Amstel.

7 juni 2017, 5:53

Minder IC direct-treinen

Tussen Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal rijden vanochtend op de hogesnelheidslijn minder IC direct-treinen, als gevolg van de storm van gisteren. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten. De NS verwachten dat alles rond het middaguur weer normaal rijdt.

7 juni 2017, 5:34

Vertraging met de bus

Reizigers met de bus moeten op sommige buslijnen rekening houden met vertraging.

7 juni 2017, 5:29

Spaklerweg nog steeds dicht

Ook de problemen op station Spaklerweg zijn nog niet voorbij. Metro's stoppen er momenteel niet, reizigers kunnen gebruik maken van een pendelbus.

Spaklerweg werd gisteravond uit voorzorg afgesloten, nadat bouwplaten door de storm op de rails terecht waren gekomen.

7 juni 2017, 5:28

Veerpont

Net als gisteren vaart vanochtend de veerpont 911 tussen Velsen Noord en Velsen Zuid niet vanwege de weersomstandigheden.

7 juni 2017, 5:24

Problemen op de weg

De zware storm leidt hier en daar tot problemen op de weg.

Zo is de Afsluitdijk bij Kornwerderzand vanochtend nog altijd grotendeels afgesloten. Slechts een rijstrook is open, omdat een instabiele steiger dreigt om te waaien. Dat zorgt volgens de ANWB al vroeg in de ochtend voor flinke vertraging.

Het blijft nog wel even waaien: het KNMI waarschuwt voor zware windstoten aan de kust en in het IJsselmeergebied.

De N302 tussen Enkhuizen en Lelystad is dicht. Door de harde wind is de situatie op de dijk te gevaarlijk. Op de A32 tussen Heerenveen en Meppel moeten chauffeurs bij Steenwijk over de vluchtstrook vanwege een losgeschoten aanhanger.

Door de windstoten staan op de N15 richting de Maasvlakte lange files. De ECT Terminal, de grootste containerterminal in de Rotterdamse haven, is gesloten vanwege de harde wind. Volgens een woordvoerder gebeurt dat vaker als het waait. Zodra dat verantwoord is, gaat de terminal weer open.

In de kustgebieden komen woensdagochtend zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur, aldus Weeronline. In het binnenland bereiken de rukwinden snelheden van 60 tot 70 kilometer per uur.

Daarmee waait het iets minder hard dan gisteren, toen in Hoek van Holland een zeer zware windstoot van 109 kilometer werd gemeten en het uren aaneen stormde in IJmuiden.

6 juni 2017, 20:06

Storm houdt woensdag aan

Ook woensdag blijft code geel in Amsterdam van kracht. Volgens het KNMI moet er zeker tot 17:00 uur rekening worden gehouden met zware windstoten. Aan de kust kunnen deze oplopen tot zo'n 90 km/uur.

Tot dat tijdstip blijft het ook regenachtig. Na 17.00 uur klaar het enigszins op. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 14 graden Celsius.

6 juni 2017, 18:10

Extra reistijd trein door storm

Door een omgevallen boom op het spoor rijden er tijdelijk geen Intercity's tussen Amsterdam Centraal en Hilversum en tussen Schiphol en Hilversum. De extra reistijd kan oplopen tot een uur.

Ook rijden er door een verstoring minder Intercity Direct treinen tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam. De extra reistijd op dit traject bedraagt 30 minuten.

Naar verwachting rijden de treinen op beide trajecten weer normaal rond 23.00 uur.

6 juni 2017, 17:19

A4 naar Amsterdam is dicht

De A4 richting Amsterdam is dicht bij het knooppunt Prins Clausplein door een ongeluk met een vrachtwagen en meerdere auto's. De overlast hiervan zal waarschijnlijk tot 21:30 duren, meldt de VID.

Reizigers worden aangeraden de A12 te volgen.

6 juni 2017, 16:21

Metrostation Spaklerweg blijft gesloten

Het metrostation Spaklerweg blijft de hele avond uit voorzorg afgesloten, dat laat het GVB weten.

Alle bouwplaten die door de stom op de rails terecht waren gekomen zijn inmiddels verwijderd. De platen beschadigden de zogenaamde derde rails van de metro, waar de metro de stroom van krijgt. Ook dit is gerepareerd.

Toch blijft het station uit voorzorg de rest van de avond gesloten. De storm zal namelijk de hele avond aanhouden. De metro's, die sinds 17:45 verder weer normaal rijden, stoppen hier niet. Bij het station staat GVB-medewerkers om reizigers verder te helpen. Alle reizigers moeten rekening blijven houden met enige vertraging.

6 juni 2017, 15:15

Veer 911 vaart niet

De veerpont 911 tussen Velsen Noord en Velsen vaart niet vanwege de weersomstandigheden.

6 juni 2017, 14:43

Dubbele avondspits

Door de storm is dinsdagavond een bijna twee keer zo drukke avondspits als normaal. Er staat 450 kilometer file, terwijl 270 kilometer gebruikelijk is voor een avond als deze.

Rond Amsterdam is het vooral druk op de A4 en A5. Op de A5 bij knooppunt De Hoek staat 10 kilomter file, wat zorgt voor dertig minuten vertraging.

6 juni 2017, 14:30

Trein rijdt weer

Ook tussen Amsterdam Centraal en Bijlmer Arena beginnen de treinen weer gewoon te rijden. Ook hier zorgde problemen bij de Spaklerweg voor vertraging. De NS verwacht de treinen rond 17.00 uur weer volledig volgens de dienstregeling rijden.

Ook tussen Duivendrecht en Amsterdam Muiderpoort wordt het treinverkeer volgens ProRail weer hervat.

Bij Station Amstel ligt de straat bezaaid met takken. Beeld Wilma Haan

6 juni 2017, 14:27

Metro 51 rijdt volgens dienstregeling

Metro 51 rijdt als eerste van de metro's weer volgens dienstregeling. Metro 51 reed vanaf Westwijk ingekort tot Station Zuid door materiaal op het spoor bij Spaklerweg.

Metro 53 en 54 rijden vanaf Gaasperplas nog steeds ingekort tot Van der Madeweg en vanaf Centraal Station ingekort tot Amstelstation.Er rijdt een pendelbus tussen Van der Madeweg en Amstelstation.

6 juni 2017, 13:46

Overlast op spoor

Door het stormachtige weer is dinsdagmiddag metrostation Spaklerweg in Amsterdam ontruimd. Dat gebeurde volgens vervoerder GVB nadat bouwmaterialen op het spoor waren gewaaid. Ook het treinverkeer ondervindt hinder.

De dakbedekking raakte omstreeks 14.00 uur los door de harde wind en waaide op het spoor. Sindsdien wordt volgens een GVB-woordvoerster met man en macht gewerkt om te zorgen dat het station weer in gebruik kan worden genomen. "De aannemer is zo snel mogelijk ter plaatse gekomen om de bouwmaterialen die niet goed vastzaten weer te bevestigen," stelde ze.

De problemen bij het station zorgen ook voor overlast in het treinverkeer in Amsterdam. "We hebben inderdaad last van afgewaaide gevelplaten," bevestigde een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. "Daardoor kunnen we geen gebruikmaken van het spoor tussen Amsterdam en Utrecht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.