Veemkade al in 2006 verdacht

AMSTERDAM - De Veemkade in Amsterdam is al in augustus 2006 als onveilig bestempeld. Bij de kade kwam op oudejaarsavond Susanna Carbajal om, nadat de auto waarin ze zat, in het water terecht was gekomen.Adviesbureau Arbo Unie onderzocht toen in opdracht van Passengers Terminal Amsterdam (PTA) de veiligheid van de Veemkade en concludeerde dat de kade 'een hoge risicowaarde' had. De gemeente heeft destijds niets met die conclusie gedaan.

Op oudejaarsavond reed een auto met vier passagiers van de kade het water in. De 42-jarige Susanna Carbajal kwam daarbij om het leven. Haar 21-jarige neef Federico Cavia ligt nog altijd in coma.

De PTA had bij de renovatie van de kade een voorkeur voor één vlakke kade met een hek. De veiligheidseisen in verband met terrorismebestrijding schrijven namelijk voor dat langs een kade een afscheiding moet komen te staan. Maar de betrokken welzijnscommissie vond een hek langs de gerenoveerde Veemkade niet mooi genoeg.

In plaats daarvan werd langs een deel van de Veemkade, ter hoogte van restaurant Fifteen, een tweede steiger gebouwd. Tussen de kade en de steiger is zo een sloot water ontstaan die, zeker in het donker, moeilijk zichtbaar is.

Burgemeester Cohen heeft zijn excuses aan de nabestaanden van Susanna Carbajal aangeboden. Hij verontschuldigde zich dat het zo lang heeft geduurd totdat de gemeente iets heeft laten horen. Verder heeft het college gisteren besloten dat er een onderzoek komt naar de omstandigheden van het ongeluk.

De familie houdt de gemeente aansprakelijk voor het ongeluk en neemt juridische stappen. Voor het smalle water tussen twee kadedelen in, waarin de auto reed, stond toen nog geen afscheiding. Die is pas later geplaatst.

Alejandro Carbajal, de broer van het slachtoffer: ''De burgemeester wilde persoonlijk langskomen, maar we willen eerst met onze advocaat overleggen. We staan open voor een gesprek, maar de eis van een schadevergoeding is er nog altijd.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden